Το βούτυρο είναι από τις βασικές πηγές λιπαρών στη διατροφή του ανθρώπου, από την αρχαιότητα ακόμα. Για την παραγωγή ενός κιλού βουτύρου χρειάζονται 20 λίτρα γάλα… Χαρίζει άρωμα, γεύση και κρεμώδη υφή στις γευστικές μας δημιουργίες γλυκές και αλμυρές. Να θυμίσουμε ότι το βούτυρο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α, D, E και Κ, καθώς και αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν τα παιδιά από τις λοιμώξεις.
Ο Θανάσης ονοματίζει αγαπημένο «παιδικό snack» το φρέσκο ζυμωτό ψωμί με μια στρώση βουτύρου αγελαδινού ή πρόβειου πασπαλισμένο με ζάχαρη. Γεύση που ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις αφού οι γιαγιάδες καψάλιζαν στα κάρβουνα του τζακιού, το ψωμί και το άλειφαν με 100% φυσικό βούτυρο και αγάπη … Αυθεντική λιχουδιά για το πρωί ή το απόγευμα…
Ο Θανάσης μας το σερβίρισε σαν στοιχείο της ηπειρώτικης γαστρονομίας και σαν καλωσόρισμα του chef … ένα ξεχωριστό amuse bouche.

Χρόνος παρασκευής 3 λεπτά / Πολύ εύκολο
Πρόβειο βούτυρο με λεμόνι και θρούμπι
Από τον Θανάση Τάσσο, chef εστιατόριου Θamon, Ιωάννινα
Υλικά για 4 άτομα
100 γρ πρόβειο ή αγελαδινό βούτυρο
20 γρ ξύσμα λεμόνι
10 γρ θρούμπι ή ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ανακατεύουμε καλά με το ξύσμα λεμονιού και το θρούμπι ή φρέσκη ρίγανη και το αφήνουμε λίγο να «σταθεί» και να αναδυθούν τα αρώματα.
Σερβίρουμε σε πιάτο δίπλα σε φρυγανισμένα ψωμάκια ή φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης ή ψωμί προζυμένιο.
Στρώνουμε σε λεπτή στρώση με ένα μαχαίρι το βούτυρο και το απολαμβάνουμε.