Μοσχαράκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια

Τα μυστικά των Chef

Νοσταλγική γεύση… αγαπημένη μου ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Μια γευστική δημιουργία που δοκίμασα πρόσφατα στο επισκέψιμο Οινοποιείο Λύκου. Τα βαρέλια είναι ζωγραφισμένα με θέματα από τη μυθολογία, τα αμπέλια και το κρασί.  Η Νανά Λύκου είναι εξαιρετική οικοδέσποινα και παραδίδει μαθήματα φιλοξενίας…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 40 λεπτά / Εύκολη

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια

Υλικά

1 ½  κιλό μοσχάρι από σπάλα ή χτένι, κομμένο σε μερίδες

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. ζάχαρη

150 ml ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί Αγιωργίτικο

2 φύλλα δάφνης

1 ξύλο κανέλας

8 μπαχάρια σε κόκκους

1/4 κ.γ. γαρύφαλο, σε σκόνη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

250 γρ. κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα Κρήτης

500 γρ. μακαρόνια Νο 2 χοντρά

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και στραγγίζουμε στο σουρωτήρι τα κομμάτια του κρέατος, όσο πιο στεγνά είναι τόσο καλύτερα θα ροδίσουν.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις «κάψει» σοτάρουμε το κρέας και το γυρίζουμε με λαβίδα σε όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει όμορφα. Το ρόδισμα είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Σε πιατέλα βγάζουμε το κρέας και στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχάρια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη δάφνη.

Κατεβάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και να μαραθούν. Αφήνουμε να σοταριστεί για 1 λεπτό ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αραιώνουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη  ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να κοχλάσει η σάλτσα προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και το καλύπτουμε με τον καυτό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει το κρέας κατά τα 2/3.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και βράζουμε τα μακαρόνια ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια καλά.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα που έχουμε πασπαλίσει με τριμμένο τυρί.

Στη βάση βάζουμε τα μακαρόνια και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του πασπαλίζουμε με τυρί.

Για το φινίρισμα ολόγυρα στο πιάτο βάζουμε τυρί και μπαχαρικά.

Συνταγή : Από το εστιατόριο του Οινοποιείου Λύκος, Μαλακώντας Εύβοια

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !