Μια κορυφαία γεύση, μεστή και αυθεντική με άρωμα Κρήτης. Ένα ορεκτικό ονείρου… ό,τι καλύτερο να συντροφεύσει το κρασί ή τη τσικουδιά σαν μεζεδάκι ή σαλάτα στο τραπέζι σας. Οι ντομάτες είναι απίθανες και ο ντάκος, που αποτελούσε προσφάγι των Κρητών διαχρονικά, αποδεικνύεται επιστημονικά ότι είναι υψηλής διατροφικής αξίας.
Ο ντάκος αρέσει πολύ και ταξιδεύει πλέον εκτός Κρήτης. Κάθε τόπος φτιάχνει παξιμάδια κρίθινα που τα διανθίζει με τα κρεμώδη τυράκια του τόπου του. Η τσικουδιά αντικαθίσταται με το ούζο και η αρωματική ρίγανη κάποιες φορές δίνει τη θέση της στη θρούμπη.
Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Πολύ εύκολη
Αυθεντικός ντάκος κρητικός
Υλικά
4 κριθαροκούλουρα στρογγυλά
600 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
300 – 400 γρ. ξινομυζήθρα
4 ελιές θρούμπες
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Ρίγανη αποξηραμένη
1 σφηνάκι τσικουδιά
Ανθό αλατιού
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε τις δροσερές τριμμένες ντομάτες, λίγο αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Τις αφήνουμε για λίγο να αναδυθούν τα αρώματα.
Ανοίγουμε τη βρύση και για δευτερόλεπτο περνάμε το εσωτερικό του κριθαροκούλουρου με νερό.
Βάζουμε τα κριθαροκούλουρα σε πιατέλα τα ραντίζουμε με τσικουδιά και ελαιόλαδο.
Στην επιφάνειά τους βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες.
Από πάνω βάζουμε μπόλικη ξινομυζήθρα.
Ρίχνουμε ρίγανη, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στη μέση βάζουμε μια ελιά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα.
Συνταγή: από το εστιατόριο Γλωσσίτσες, Χανιά