Μουούρι ή μαούρι Καλύμνου

Tips

Μια παραδοσιακή γευστική δημιουργία της Καλύμνου που έχει να μας διηγηθεί τη δική της ιστορία. Το αρνάκι ή το κατσικάκι γίνεται γεμιστό με ρύζι, κουκουνάρι και μπαχαρικά και το άρωμα μοναδικό όπως και η γεύση του.

Αξίζει να το τολμήσετε γιατί το βάζετε στο φούρνο και έτσι αποφεύγετε τη φασαρία της σούβλας. Ένας τρόπος να πρωτοτυπήσετε αυτό το Πάσχα, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους σας.

Χρόνος παρασκευής 3 ½ ώρες / Μικρής δυσκολίας

Μουούρι Καλύμνου

Από τη Μαρία Κοσμά, δεινή μαγείρισσα Κάλυμνος

Υλικά για 8-10 άτομα

1 ολόκληρο αρνί ή κατσίκι περίπου 6 κιλών, με τα εντόσθια και χωρίς το κεφάλι

1½ κιλό ρύζι νυχάκι

3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

200 γρ. πελτέ ντομάτας

4 κ.σ. βούτυρο, συν επιπλέον για την επάλειψη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

40 γρ. κουκουνάρι

Κανέλα Κεϋλάνης , προαιρετικά

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σοτάρουμε σκέτα μέχρι να στραγγίξουν.

Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε αλάτι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήνουμε 5 λεπτά να μαραθούν, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τον μισό πελτέ, την κανέλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Πλένουμε το ρύζι με ζεστό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κουκουνάρι, πιπέρι και 3 ποτήρια ζεστό νερό. Μόλις το ρύζι πάρει χρώμα από τη σάλτσα του φαγητού, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 10 λεπτά.

Πλένουμε καλά το αρνί, το ανοίγουμε στην κοιλιά και το αλατίζουμε εσωτερικά. Βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε σφιχτά την κοιλιά με βελόνα και χοντρή κλωστή.

Αναμειγνύουμε τον υπόλοιπο πελτέ με βούτυρο και αλάτι και αλείφουμε με το μείγμα το εξωτερικό του αρνιού.

Βάζουμε το αρνί στην πήλινη γάστρα που λέγεται μουούρι και τη σφραγίζουμε με σφιχτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Αν έχουμε παραδοσιακό φούρνο τον «καίμε» καλά μέχρι να ασπρίσει, βάζουμε το μουούρι και ψήνουμε όλο το βράδυ. Εναλλακτικά, το ψήνουμε σε ηλεκτρικό φούρνο, αφού πρώτα τον έχουμε προθερμάνει καλά στους 180°C, για 3 ώρες περίπου.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε την κλωστή και ανοίγουμε την κοιλιά. Πρώτα βγάζουμε τη γέμιση και τη σερβίρουμε σε πιατέλα.

Έπειτα, κόβουμε το αρνί σε μερίδες, το βάζουμε δίπλα στη γέμιση και σερβίρουμε στο πασχαλινό τραπέζι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !