Γεύση ονειρική… της Μακεδονίτικης γης.
Τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιτάκια, με τα βερίκοκα Ημαθίας που κλείνονται σε φύλλο και ευωδιάζει το σπίτι.
Μελετώντας την κουζίνα της Ημαθίας ανακαλύψαμε και αυτή τη ξεχασμένη γιορτινή συνταγή, που έφτιαχναν το καλοκαίρι…
Ο ταλαντούχος chef Σπύρος Νάκος μας τα έφτιαξε και μας δίνει τις ακριβείς ποσότητες υλικών της συνταγής.
Τη δοκίμασα και ξετρελάθηκα γιατί στα φύλλα κλείνει τις ευωδιές και τα προϊόντα της Μακεδονίτικης γης, που είναι ο μεγαλύτερος φρουτόκηπος της Ελλάδας.
Μπουγατσάκια με κρέμα βερίκοκου
Από τον Σπύρο Νάκο, executive chef, Αθήνα
Υλικά
10 φύλλα κρούστας
100 γρ βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
150 ml γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
2 φύλλα ζελατίνης ή 50 γρ. σκόνη ζελέ
100 γρ. πουρέ βερίκοκου
3 κ.σ. βούτυρο
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Για τον πουρέ βερίκοκου
100 γρ. βερίκοκα, χωρίς κουκούτσι
60 γρ. ζάχαρη
Βάζουμε τα βερίκοκα στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Tρόπος παρασκευής
Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν και ρίχνουμε την σκόνη ζελέ μέχρι να δέσει το μείγμα.
Τέλος ρίχνουμε τον πουρέ βερίκοκου ανακατεύοντας πολύ καλά να αποκτήσει μια λεία υφή και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Απλώνουμε το πακέτο με τα φύλλα και κόβουμε σε κάθετες λωρίδες.
Βάζουμε μια λωρίδα στον πάγκο και ραντίζουμε με βούτυρο, από επάνω βάζουμε μια δεύτερη λωρίδα φύλλο.
Βάζουμε μιάμιση κουταλιά της σούπας περίπου από το μείγμα στην αρχή της λωρίδας και διπλώνουμε το φύλλο τριγωνικά μέχρι το τέλος.
Αλείφουμε με νερό της άκρες για να κολλήσουν τα φύλλα.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα, να μην κολλήσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170ο C στην κατώτερη σχάρα για 25 – 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλετε ανοίγετε το δικό σας αέρινο φύλλο αντί να χρησιμοποιήσετε έτοιμο.