Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο

Τα μυστικά των Chef

Η χαρά των παιδιών …

 Τα ντόνατς είναι αυτή η παιχνιδιάρικη λιχουδιά που χαρίζει γεύση στα παιδικά όνειρα…

Μπορούμε να τα φτιάξουμε στο φούρνο ή στο τηγάνι για να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα. Ακόμα μπορούμε να τα γεμίσουμε με πραλίνα ή κρέμα αμυγδάλου ή βανίλια. Μπορούμε ακόμα να τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή χρησιμοποιώντας χρώμα ζαχαροπλαστικής να δώσουμε στο γλάσο διάφορα χρώματα ή στολίδια με καρδούλες ή αστεράκια.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.

Πάντως η Χρυσούλα στο ξενοδοχείο της ετοιμάζει καθημερινά και ντόνατς για να εμπλουτίσει με μια αγαπημένη παιδική λιχουδιά τον περίφημο μπουφέ με το πρωινό.

 Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι

 Yλικά  

650 αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

70 γρ. ζάχαρη άχνη

1 βανίλια φυσική

1 ½ κ.γ. μαγιά, σε σκόνη

150 γρ. γιαούρτι

50 ml. φρέσκο γάλα

1 κ.γ. αλάτι

100 ml νερό χλιαρό

2 αυγά μέτρια χτυπημένα

100 γρ. βούτυρο μαλακό σε κομματάκια

Για το γλάσο

150 γρ. άχνη

1 βανίλια

1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

λίγο χλιαρό νερό

60 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

χρώματα ζαχαροπλαστικής

Τρόπος παρασκευής

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, την μαγιά και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα γιαούρτι με το γάλα, το νερό και το αλάτι και τα ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι.

Ζυμώνουμε δυνατά για 5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη, που ξεκολλά εύκολα από τον κάδο.

Μαζεύουμε τη ζύμη σαν μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1-2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε αλευρωμένο πάγκο βάζουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε σε τέσσερα σημεία και την αναποδογυρίζουμε.

Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 0,50 cm.

Με ένα κουπάτ κόβουμε τα ντόνατς.

Σε ταψιά έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα ντόνατς και τα βάζουμε σε σβηστό φούρνο.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά.

Αμέσως μετά τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν καλά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το γλάσο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τη βανίλια και το βούτυρο.

Προσθέτουμε ζεστό νερό και βάζουμε ίδια ποσότητα σε 2 μπολ. Στο ένα βάζουμε τη λιωμένη ζάχαρη και στο άλλο το αφήνουμε ως έχει ή βάζουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε και λίγο άχνη.

Βουτάμε τα ντόνατς στο γλάσο και γαρνίρουμε με χρωματιστά αστεράκια, καρδούλες ή μπαλάκια.

Προηγούμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα
Επόμενο άρθροΠατατόπιτα της Ευβοίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !