Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, προέκυψε ότι πέντε είναι βασικά οι τροφές, που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερίνης. Άλλωστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι στα «όρια» των φυσιολογικών τιμών με τάση αυξητική.
Αν έχουμε λοιπόν χοληστερόλη ή αν φοβόμαστε μήπως αποκτήσουμε, ψάχνουμε τρόπους να την μειώσουμε ή να αποφύγουμε τον κίνδυνο, υιοθετώντας πιο υγιεινή διατροφή.
Το Πανεπιστήμιο του Harvard μας συνιστά τις συγκεκριμένες τροφές, εκτός και αν εμπλέκονται άλλα προβλήματα υγείας.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για τον καθορισμό της διατροφής σας, κατά περίπτωση είναι ο θεράπων ιατρός σας.
1.Βρώμη
Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα μπολ με χυλό βρώμης και φρούτα για να γεμίσεις τον οργανισμό σου πολύτιμες διαλυτές φυτικές ίνες.
2. Ξηροί καρποί
Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, ενώ ειδικά τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά.
3. Τροφές εμπλουτισμένες με στερόλες και στανόλες
Οι στερόλες και οι στανόλες είναι ενώσεις που προέρχονται από τα φυτά και αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τα τρόφιμα.
Στην αγορά θα βρείτε πολλά προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με τα συγκεκριμένα συστατικά.
Οι στερόλες περιέχονται επίσης σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, φυτικά έλαια και άλλες φυτικές πηγές, και είναι βασικά συστατικά των φυτικών κυτταρικών μεμβρανών.
Η λήψη μόλις δύο γραμμαρίων φυτικών στερολών ή στανολών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL κατά 10% περίπου.
4. Λιπαρά ψάρια
Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την LDL χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
5. Φασόλια
Τα φασόλια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL).