Τσιπούρα ψητή με αρώματα εσπεριδοειδών

Τα μυστικά των Chef

Θαλασσινή κουζίνα που μιλάει…

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη ακτογραμμή και σίγουρα την πιο όμορφη θάλασσα σε ποικιλομορφία. Επίσης η χώρα μας έχει γόνιμα «θαλασσινά οικόπεδα», που εκτρέφονται τσιπούρες υψηλής ποιότητας που εξάγονται και κάποιες είναι βιολογικές.

Η ελληνική θαλασσινή κουζίνα είναι πολύ ξεχωριστή και αρωματική και βέβαια έχει τα μυστικά της, που εμείς σας αποκαλύπτουμε…

Όταν το ψάρι είναι φρέσκο ξεχειλίζουν τα αρώματα της θάλασσας.

Οι τσιπούρες που δοκιμάσαμε είναι από τα νερά του Ευβοϊκού και είναι νοστιμότατες. Τα αρωματικά της ελληνικής γης χαρίζουν στο ψάρι μια ιδιαίτερη γεύση. Πάντως πρέπει να υιοθετήσετε την τσιπούρα στην διατροφή σας, γιατί είναι είναι ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας, χωρίς να είναι ακριβό αφού έχουμε και αυτές της ιχθυοκαλλιέργειας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη τροφή, για μικρούς και μεγάλους, αφού είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Η τσιπούρα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με άλλα λευκά ψάρια και  θεωρείται σημαντική πηγή των «καλών» ωμέγα-3 λιπαρών και συγκεκριμένα πηγή των πολύτιμων λιπαρών οξέων EPA και DHA.

Τα ω-3 λιπαρά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχύουν το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν ακόμα το νευρικό σύστημα.

Η τσιπούρα έχει περισσότερο λίπος από τα άλλα λευκά ψάρια και περιέχει βιταμίνη Ε και D.

Eπίσης η τσιπούρα περιέχει Βιταμίνη Β12, Βιταμίνη Β6, Νιασίνη (Β3), Φώσφορο και σελήνιο.

Την τσιπούρα σας θα την συνδυάσετε για καλύτερα αποτελέσματα με γλυκοπατάτα, πατάτα βραστή, λαχανικά, παντζάρι ή μπρόκολο για να επωφεληθείτε καλύτερα των πλεονεκτημάτων της.

Τσιπούρα με αρωματικά και χυμό εσπεριδοειδών

Από τον executive chef Γιάννη Σκουλουδάκη, Κρήτη

Υλικά

300 γρ. τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας

1 κλωναράκι δενδρολίβανο

2 φέτες λεμονιού χωρίς κουκούτσια

2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα

1 κλωναράκι ρίγανη φρέσκια

1 κλωναράκι φασκόμηλο

1 σφηνάκι ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Μισό ποτήρι χυμό εσπεριδοειδών

Τρόπος  παρασκευής

Καθαρίζουμε το ψάρι μέσα σε ένα μπολ με νερό για περισσή καθαριότητα.

Ανοίγουμε την κοιλιά και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρια.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο και τις φέτες λεμονιού.

Περιλούζουμε την τσιπούρα με το ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε καυτή σχάρα ή σχαροτήγανο περασμένο με το χυμό εσπεριδοειδών.

Ψήνουμε για 7 λεπτά από κάθε πλευρά και γυρίζουμε πάντα με τη λαβίδα.

Σερβίρουμε με άγρια χόρτα ή μια πλούσια πράσινη σαλάτα εμπλουτισμένη με ψητά λαχανικά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !