Κουλουράκια πορτοκαλιού καλογερικά

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Πανεύκολα και νηστίσιμα

Το φαράγγι του Λούσιου, λίγο μετά την πανέμορφη Δημητσάνα, έχει πολλά να μας διηγηθεί, για την ιστορία του και τα μοναστήρια του. Το γεωγραφικό του ανάγλυφο προσομοιάζει με αυτό του Αγίου Όρους, έτσι θα ακούσετε να το αποκαλούν «Άγιο Όρος της Πελοποννήσου».

Τα χρώματα του φθινοπώρου κάνουν τη χαράδρα πανέμορφη και αξίζει να πάτε μέχρι εκεί. Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστείτε.

Ήχοι της φύσης υπέροχοι … και ο Λούσιος ορμητικός να διασχίζει τη χαράδρα. Η περιήγησή μας ξεκινά από την ιστορική Μονή Φιλοσόφου. Ευλαβικά προσκυνήσαμε και στο αρχονταρίκι μας πρόσφεραν για «ευλογία» καφέ με πλούσιο καϊμάκι, νερό δροσερό και ένα κουλουράκι πορτοκαλιού για τον καθένα…

Γεύση μοναδική και τόσο αρωματική. Ζήτησα τη συνταγή και μου την έδωσαν με χαμόγελο …

Η Μονή Φιλοσόφου με το καθολικό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού του Λούσιου. Λίγο πιο κάτω είναι η παλαιά μονή, με το καθολικό του 10ου αιώνα.

Τοπίο μοναδικό για αυτοσυγκέντρωση, που δεν σε αφήνει να φύγεις. Κάθισα περίπου μια ώρα ατενίζοντας το φαράγγι και περπάτησα μέχρι την παλαιά ερειπωμένη μονή…το κρυφό σχολειό. Απέναντι ριζωμένη στους βράχους η Μονή Προδρόμου. Θέα συγκλονιστική…

Κάποιες τέτοιες στιγμές έρχεσαι πιο κοντά στο Θείο… αξίζει να πάτε

Η Μονή Φιλοσόφου στο άκρο του φαραγγιού του Λούσιου και στο βάθος ριζωμένη στους βράχους η Μονή Προδρόμου.

Μοναστηριακά κουλουράκια πορτοκαλιού

Από τη Μονή Φιλοσόφου, στο φαράγγι του Λούσιου, Δημητσάνα

Υλικά

240 ml  ηλιέλαιο

240 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 4 πορτοκάλια ακέρωτα

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

280 γρ. ζάχαρη άχνη

2 βανιλίνες

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη που έχουμε ανακατέψει με τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.  Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα σφηνάκι χυμού πορτοκαλιού ή νερού ανακατεύουμε τη σόδα μέχρι να διαλυθεί.

Στο μπολ προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το baking powder και τέλος τη σόδα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Στη μονή κάνουν κορδόνια τη ζύμη και σχηματίζουν πλεξούδες.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα, για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε μια σχάρα, στον πάγκο της κουζίνας για να κρυώσουν καλά και να μην κρατήσουν υγρασία.

Προσοχή δεν πρέπει να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.

Τα διατηρούμε σε γυάλες ερμητικά κλειστές.

Το εσωτερικό της Μονής με το καθολικό στο βάθος

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !