Οι πικάντικες γεύσεις σύμμαχοι στην υγεία και την ομορφιά

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Aν σας αρέσει το πικάντικο φαγητό μην νιώθετε τύψεις και μην φοβάστε να φάτε γεύσεις της φωτιάς… γεύσεις που καίνε.

Επιστημονικές μελέτες διαβεβαιώνουν ότι τα πικάντικα φαγητά είναι εξαιρετικά για την υγεία μας.

Μάλιστα ισχυρίζονται ότι βοηθούν να χάσουμε βάρος και επιπλέον δηλώνουν έντονο παρών στις μακροβιοτική διατροφή.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα είμαστε επιφυλακτικοί με τα πικάντικα φαγητά και κάνουμε λάθος.

Αξίζει λοιπόν να βάλουμε στην καθημερινότητά μας το τσίλι, την πιπεριά, την κανέλα, τον κουρκουμά, το κάρυ και τον κρόκο Κοζάνης, που προσφέρουν τόσα πολλά οφέλη.

Οι πικάντικες γευστικές δημιουργίες θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών τα πικάντικά φαγητά θα μπορούσαν να μας χαρίσουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, γιατί καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού παρακολουθούσαν 500.000 Κινέζους για 10 χρόνια.

Έτσι παρατήρησαν ότι η καθημερινή κατανάλωση πικάντικων πιάτων μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 14% σε σύγκριση με την εβδομαδιαία κατανάλωση.

Τα μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και στην πραγματικότητα συμβάλλουν στην μείωση των κινδύνων πολλών μορφών καρκίνου, της στεφανιαίας νόσου, καθώς και διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων.

Οι καυτερές γευστικές δημιουργίες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, χρωστικές αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη, οι πολυφαινόλες και η κουρκουμίνη.

Επίσης τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην αποτελεσματική καταπολέμιση της γήρανσης των κυττάρων και έτσι αποτρέπεται η εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, ένα μόριο που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα που περιβάλλουν τον όγκο.

Άρα η κατανάλωση της καυτερής πιπεριάς συνιστάται στη μάχη κατά του καρκίνου.

Τα πικάντικα φαγητά συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα μπαχαρικά,  κυρίως οι καυτερές πιπεριές διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και είναι εξαιρετικά για την κυκλοφορία του αίματος.

Τρώμε τσίλι και διώχνουμε το αλάτι από τη ζωή μας, λένε οι Κινέζοι, για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση και τελικά φαίνεται να έχουν δίκιο.

Από τα μπαχαρικά προτείνουμε τα πιπέρια μαύρο και κόκκινο, τσίλι σε σκόνη, κανέλα, πάπρικα, κάρυ, σιναπόσπορο, σκόνη σκόρδου και κρεμμύδι σε σκόνη.

Τα βάζουμε στο πιάτο μας και προσθέτουμε γεύση αντικαθιστώντας το αλάτι αποτελεσματικά και εντελώς ανώδυνα.

Τα μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο κουρκουμάς είναι αποτελεσματικός σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ή ρευματισμών.

Η κανέλα δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το πιπέρι καγιέν δρα στις ρίζες του πόνου.

Επίσης τα μπαχαρικά έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά παθογόνα βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Η κανέλα και το γαρίφαλο είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια με σημαντικές αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες.

Το σημαντικό είναι ότι δεν προκαλούν παρενέργειες.

Μπαχαρικά κατά της παχυσαρκίας

Κάποια μπαχαρικά είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα η κανέλα.

Η κανέλα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στην καταπολέμηση της αποθήκευσης του λίπους μας ενημερώνει πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι τα μπαχαρικά φέρνουν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού και καθυστερείτε το επόμενο γεύμα ή σνακ.

Τα μυστικά για να είστε πάντα σε φόρμα είναι κουρκουμάς, κάρυ, τζίντζερ και πιπέρι καγιέν.

Δοκιμάστε το λοιπόν αξίζει…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !