Πώς θα απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Σε μια καθημερινότητα που τα πάντα κινούνται με εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς, οι περισσότεροι νιώθουμε εγκλωβισμένοι και έχουμε μάθει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, κυρίως τα αρνητικά από φόβο ότι δεν έχουμε τη δύναμη ή το χρόνο να τα αντιμετωπίσουμε.

Το άγχος, η χαρά, η απογοήτευση, ο θυμός, η έκπληξη, ο φόβος, η ζήλια είναι κάποια από τα συναισθήματα που μας επηρεάζουν και κάνουν τη ζωή μας όμορφη ή δύσκολη.

Το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρουμε και να μπορούμε να διαχειριστούμε τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα μας είναι να τα αναγνωρίσουμε, να τα αποδεχθούμε ώστε να τα αντιμετωπίσουμε.

Είναι εντελώς αντιπαραγωγικό και επιβαρυντικό για την ψυχολογία μας να είμαστε φορτωμένοι με το βάρος των συναισθημάτων μας, μας εμποδίζει στην εξέλιξή μας.

Πρέπει να βρούμε τρόπο να τα ξεφορτωθούμε, τότε θα νιώσουμε ξαλαφρωμένοι και θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ζωή πιο όμορφη.

Όμως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους είναι απλά άσκηση δύσκολη για δυνατούς μόνον λύτες. Έτσι θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να τα αγνοήσουν,  για να μην βρεθούν αντιμέτωποι. Εννοείται αν αυτά τα συναισθήματα είναι αρνητικά τότε μας επιβαρύνουν περισσότερο.

Αν όμως καταπιεστούν αυτά τα συναισθήματα και μείνουν θαμμένα μέσα μας καταλήγουν να εκδηλώνονται με άλλους τρόπους, μέσα από το σώμα μας σημαίνουν συναγερμό αρχίζει να επιβαρύνονται σώμα και νους.

Σωματοποιούνται τα συναισθήματα και εκφράζονται ακόμα και με πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, γαστρίτιδες, διάφορα σύνδρομα ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Έτσι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, ακόμα και τα αρνητικά προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης,  ώστε να αρχίσουμε να ξεμπλοκάρουμε.

Πως όμως θα γίνει αυτό;

Αφουγκραστείτε τον εαυτό σας

Για να μπορέσουμε καλύτερα να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας θα πρέπει να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας, να κάνουμε μια προσπάθεια γενναία να τον ακούσουμε.

Θα πρέπει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, να μιλήσουμε. Αν υπάρχουν φίλοι που εμπιστευόμαστε γύρω μας ή την οικογένειά μας τότε πρέπει να το κάνουμε. Θα μπορέσουμε έτσι να ταξινομήσουμε τη σκέψη μας, να μην μεγαλοποιούμε και κάνουμε την κατάσταση τραγική.

Αν οι φίλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολόγους ή ψυχιάτρους που θα μας βοηθήσουν.

Η ολιστική ιατρική βοηθά επίσης και μπορεί να μας προσφέρει λύσεις για έναν αποτελεσματικό τρόπο αποφόρτισης. Ακόμα και ο βελονισμός ή ρεφλεξιολογία και άλλες τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εκφραστείτε μέσα από τη δημιουργία

Ένας τρόπος εκτός της ομιλίας που μπορεί κάποιος να εκφράσει τα συναισθήματά του είναι η δημιουργία και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η ζωγραφική, η αγγειοπλαστική, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική, η φωτογραφία, το ψηφιδωτό είναι τρόποι και δεξιότητες, που σου δίνουν την ευκαιρία να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και να σκεφτείς. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και λόγω της αποδοχής από τους άλλους.

Μέσα από την τέχνη εκφραζόμαστε χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε για αυτά που μας απασχολούν. Είναι η ευκαιρία για αποσυμπίεση, αυτοβελτίωση και παράλληλα ευεξία, γιατί θα περνάμε κάποιες ώρες όμορφα.

Γράψτε τις βαθύτερες σκέψεις σας…

Είναι σημαντική αποφόρτιση να αρχίσετε να καταγράφετε σκέψεις, ιδέες, τα βαθύτερα σας συναισθήματα σε ένα ημερολόγιο ή υπό μορφή αποσπασμάτων να τα καταγράφετε στον προσωπικό σας υπολογιστή.

Έτσι ακούτε τα βαθύτερα συναισθήματά σας και μπορείτε να λειτουργείτε και να τα δαμάζετε κρατώντας μια απόσταση ασφαλείας όπως λέμε στην ψυχολογία «out of the box».

Καταγράφοντας τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας χωρίς να φοβάστε ότι θα γίνουν αντιληπτές από οποιονδήποτε άλλον. Έτσι  θα έχετε μια περίοδο ηρεμίας για να αντιμετωπίσετε  τον ίδιο σας τον εαυτό με τρόπο άμεσο και αληθινό.

Διαλογιστείτε 

Πρόσφατες, αλλά και παλαιότερες μελέτες έχουν αποδεχθεί τα οφέλη του διαλογισμού στην υγεία και αρμονία σώματος και νου.

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να αδειάσεις το μυαλό σου, αλλά η προσπάθεια βοηθά στο να συγκεντρωθούμε στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας.

Ένας καλός δάσκαλος μπορεί να μας «μυήσει» στην συναισθηματική γιόγκα που είναι μια άσκηση διαλογισμού που στοχεύει μέσω στάσεων και αναπνοών στην συναισθηματική αποτοξίνωση.

Ταξιδέψτε …

Τα ταξίδια είναι ένα γιατρικό της ψυχής και της καρδιάς μας γιατί μέσα από το ταξίδι αποφορτίζεσαι, τα συναισθήματα τείνουν να γίνουν πιο θετικά και η αντίληψη ότι η ζωή είναι ωραία τελικά βοηθά.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε σε ένα ταξίδι είναι πολλά και η φύση και ιδιαίτερα οι ήχοι της προσφέρουν ηρεμία και ευκαιρία για καθαρές σκέψεις.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !