Ποιες χώρες καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Θα υποθέσει κανείς ότι οι χώρες που πίνουν περισσότερο κρασί στον κόσμο, θα παραμείνουν διαχρονικά οινόφιλοι, όμως φέτος, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.

Η Silicon Valley Bank (SVB) δημοσίευσε πρόσφατα την Έκθεση για την κατάσταση της αγοράς οίνου των ΗΠΑ για το 2024, ενημερώνοντάς μας για τις τάσεις του κρασιού.

Μάλιστα δημοσίευσε και λίστα με τις 10 κορυφαίες χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο κρασί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι πωλήσεις κρασιού μειώνονται.

Οι ΗΠΑ είναι η Νο. 1 χώρα κατανάλωσης κρασιού στον πλανήτη, αλλά οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2023, ενώ υπήρχε μια μικρή αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως το 2020.

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση κρασιού στις ΗΠΑ βρίσκεται σε σταθερή κάμψη από το 2014.

Κάποιες χώρες που ήταν διαχρονικά αναγνωρίσιμες για την αγάπη τους για το κρασί παρουσιάζουν μείωση της κατανάλωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, που το κρασί πάντα υπήρχε στο τραπέζι των Γάλλων. Άλλωστε το κρασί ήταν από τους πρωταγωνιστές της γαλλικής γαστρονομίας και της κουλτούρας τους.

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται απότομη πτώση.

Ακολουθούν άλλες χώρες που παρουσιάζουν απότομη πτώση όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Αργεντινή.

Ελπίδες υπήρχαν για την Κίνα, ότι η αυξημένη κατανάλωση κρασιού και ο συνδυασμός του κρασιού με το σύγχρονο lifestyle των Κινέζων θα βοηθούσε τη αγορά οίνου, τη στιγμή που υπήρχε μείωση σε χώρες που αποτελούσαν τις βασικές διαχρονικά καταναλώτριές του.

Η έκθεση της SVB ανέφερε ότι οι περιορισμοί στην επίδειξη πλούτου αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δημιούργησαν την καθοδική πορεία κατανάλωσης, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τώρα όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς την Ινδία, που ίσως αποτελεί την  επόμενη ελπίδα, αφού τώρα ανακαλύπτει την κουλτούρα του κρασιού

Εμείς σας δίνουμε το ποσοστό μείωσης ή αύξησης της κατανάλωσης του κρασιού σύμφωνα με τα έγκριτα στοιχεία της Silicon Valley Bank μέχρι το 2022-23.

Η μείωση κατανάλωσης στην Γαλλία έφθασε το 22,2%, στη Γερμανία το 2,2%, στην Κίνα το 103,3%, στην Αργεντινή το 22,2%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή.

Αύξηση της κατανάλωσης εμφανίστηκε στη Ρωσία κατά 12,2%, στην Πορτογαλία 13,4%, στην Ισπανία 5,5%.

Κατά την περίοδο των εορτών εμφανίστηκε σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης στην Ιταλία 17,8% και σε περιοχές των ΗΠΑ 5,1%.

Αυτά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση του κρασιού και περιμένουμε να δούμε πως θα κυμανθεί η κατανάλωση στην Ινδία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !