Πανακότα Πορτοκάλι Light

Tips

Αρωματική βελούδινη κρέμα

Η πανακότα είναι γλυκό που προέρχεται από τη Β. Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από το Piemonte, που έχει μεγάλη παράδοση και στα γαλακτοκομικά. Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή από την Giannola που γίνεται όπως λέει, χαριτολογώντας, «γίνεται μέχρι να μετρήσεις μέχρι το πέντε»…

Panna cotta σημαίνει στα ιταλικά «μαγειρεμένη κρέμα».

Τα συστατικά της είναι λίγα, βασικά πρόκειται για ένα μείγμα πλούσιας κρέμας γάλακτος, φρέσκο πλήρες γάλα, ζάχαρη, βανίλια και φύλλα ζελατίνης, που χαρίζουν συνοχή στα υλικά. Η κρέμα γίνεται βελούδινη και η γεύση στα ύψη με τα φρούτα ή τις σάλτσες που την συνοδεύουν. Η πανακότα είναι το ελαφρύ γλυκάκι που κλείνει ένα δείπνο ή γεύμα βαρύ, σχετικά.

Η Giannola φτιάχνει την πανακότα πιο light.

Η κρέμα έχει τη δική της ιστορία αφού μόλις μετά το 1960 αναφέρεται στα βιβλία ιταλικής μαγειρικής και μάλιστα φαίνεται ότι είναι παραδοσιακό γλυκάκι του Piemonte.

H παράδοση θέλει να επινοήθηκε από μια ουγγαρέζα στο Langhe στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Η περιφέρεια του Piemonte συμπεριέλαβε την panna cotta στον κατάλογο των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής της περιοχής το 2001.

Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, βανίλια, ζελατίνη, ρούμι και άλλα υλικά. Ένας άλλος συγγραφέας θεωρεί ότι η παραδοσιακή αρωματική ουσία προέρχεται από ροδάκινο.

Η διάδοση στην Ελλάδα έγινε από τα Επτάνησα, και συγκεκριμένα την Κέρκυρα … άρεσε και υιοθετήθηκε και από όλους μας.

H περίφημη Piazza di Spagna

Ελαφριά Πανακότα πορτοκάλι

Από την Giannola Petrini, Ρώμη

Υλικά για 10 φορμάκια

750 ml γάλα 0%

200 ml κρέμα γάλακτος ελαφριά

8 φύλλα ζελατίνης

150 γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κάψουλα βανίλιας

Για το φινίρισμα

κομματάκια σοκολάτας ή σάλτσα ελαφριά καραμέλας

Τρόπος παρασκευής

Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη να ζεσταθούν και να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα κομμένα φύλλα ζελατίνης, αφού πρώτα τα στραγγίξουμε καλά.

Ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να διαλυθούν.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε φορμάκια.

Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά για 2 ώρες.

Βγάζουμε την πανακότα από τα φορμάκια βάζοντάς τα στο νερό, για να είναι πιο εύκολο.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο αραιωμένη σάλτσα καραμέλας.

Προηγούμενο άρθροΣτέβια από την ελληνική γη
Επόμενο άρθροΑυγά ποσέ της γιαγιάς

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !