Παραδοσιακός Μπακλαβάς Αρμενίας

Tips

Ένας μπακλαβάς πολύ νόστιμος που γίνεται εύκολα και έχει άρωμα μοναδικό. Τον δοκίμασα στο πανέμορφο Γκαρνί της Αρμενίας στο φιλόξενο σπίτι της οικογένειας Αbelyans, που απολαύσαμε μια σπουδή γαστρονομική στην αυθεντική κουζίνα της Αρμενίας.

Ο μπακλαβάς δεν έχει ζεστό σιρόπι και δεν είναι πολύ γλυκός όπως ο ελληνικός και βέβαια γίνεται πολύ πιο εύκολα.

Σερβίρεται το χειμώνα με μήλο ή με παγωτό σπιτικό το καλοκαίρι.

 Χρόνος Παρασκευής 55 λεπτά / Εύκολος

 Παραδοσιακός Μπακλαβάς Αρμενίας

 Από το Abelyans house restaurant, Γκαρνί Αρμενίας

 Υλικά για ένα ταψί

 Για το φύλλο
1 πακέτο φύλλο κρούστας

 Για τη γέμιση
4 ασπράδια αυγών
200 γρ. τριμμένα καρύδια
Ζάχαρη, ανάλογα με την προτίμησή σας
½ κ.γ κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

 Για την επικάλυψη
1 αυγό, χτυπημένο

 Για το σιρόπι
Μέλι ανάλογα με την προτίμησή σας
50 ml νερό

 Tρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια, την κανέλα και χτυπάμε σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε στη βάση το πρώτο φύλλο κρούστας.
Προσθέτουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση φροντίζοντας να την ισιώσουμε με την μαρίζ.
Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο και το κλείνουμε καλά στις άκρες.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε κύβους ή σε ρόμβους.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Μόλις πάρει χρώμα ο μπακλαβάς, τον βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το μέλι ανακατεμένο με λίγο νερό.
Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά, ώστε να απορροφηθεί το μέλι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει για λίγο και τον σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !