Αυξημένα τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους εφήβους

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Πολύ σημαντικά τα συμπεράσματα της συνάντησης με θέμα «Άγχος και Θυμός στην Εφηβεία», που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση « Μαζί για το Παιδί» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που παρακολούθησαν πάνω από 300 εκπαιδευτικοί.

Βασικός ομιλητής ήταν ο Αργύρης Στριγγάρης, καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του ΕΚΠΑ και του University College London και επιστημονικός διευθυντής της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί».

Στην αρχή της ομιλίας του υποστήριξε ο καθηγητής «ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως ο σημαντικότερος λόγος αναπηρίας και επιβάρυνσης των νέων ανθρώπων, περισσότερο από τον καρκίνο και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Ο αριθμός με τον οποίο εμφανίζονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, ιδιαίτερα στα κορίτσια, με μεγαλύτερη συχνότητα το άγχος και την κατάθλιψη»

Παλιότερα η αντιμετώπισή τους γινόταν σε ειδικές κλινικές και νοσοκομεία. Όμως ο πιο σύγχρονος τρόπος είναι η προσέγγιση στην κοινότητα, ειδικά στα σχολεία, τον χώρο που οι νέοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα σύμφωνα με τον κ. Στριγγάρη «Όλα τα σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, αναφέρουν αύξηση άγχους, θυμού και κατάθλιψης των μαθητών τους, πράγμα που είναι συμβατό με τις επιστημονικές μελέτες που κάνουμε. Επόμενο είναι οι εκπαιδευτικοί να ζητούν λύσεις.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες δράσεις πρόληψης. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι ψυχολογικές, για παράδειγμα μείωση του εκφοβισμού, αντιμετώπιση του άγχους και του θυμού, ή θεσμικές, όπως πώς θα αντιμετωπίσει ένα σχολείο την κακοποίηση.

Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα εισάγουμε κυρίως παρεμβάσεις, που λειτουργούν στη Σουηδία ή τη Βρετανία μπορεί να ταιριάζουν σε περιπτώσεις την Ελλάδα μπορεί και όχι. Το θέμα είναι ότι εμείς πρέπει να κάνουμε την έρευνα και τη μελέτη στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να προχωρήσουμε λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορετικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Α.Στριγγάρης τόνισε «ότι η αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας φαίνεται να εμφανίζεται λίγο μετά την οικονομική κρίση του 2008 και κορυφώθηκε κατά την περίοδο και μετά την πανδημία του covid. Κοινωνικοί λόγοι που παρατηρούνται είναι η αυξημένη πίεση στα σχολεία, οι υψηλές προσδοκίες και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !