Πας διακοπές στη θάλασσα; Ευκαιρία να γυμναστείς στην άμμο!

Tips

Το καλοκαιράκι έφτασε και το πιθανότερο είναι ότι έχεις προγραμματίσει κάποιες επισκέψεις στη θάλασσα. Ίσως, πάλι, να είσαι από τους τυχερούς που έχεις κοντά σου κάποια παραλία. Και, σίγουρα, η θάλασσα και η παραλία αυτή την εποχή είναι συνυφασμένες με τη χαλάρωση, την ξεκούραση και τη φυγή από την καθημερινότητα.

Έχεις σκεφτεί, όμως, ότι μπορείς να εκμεταλλευτείς ακόμα περισσότερα την άμμο και το όμορφο τοπίο, για να γυμναστείς; Α, και πού είσαι; Στο τέλος της προπόνησης μπορείς να κάνεις και μία ωραία δροσερή βουτιά στη θάλασσα!

Γιατί να γυμναστείς στην άμμο

Και πριν βιαστείς να απορρίψεις την ιδέα, μάθε κάποιους βασικούς λόγους γιατί να ασκηθείς στην άμμο:

Κατ’ αρχάς, η άσκηση στην άμμο έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η βύθιση του ποδιού ενώ τρέχεις ή περπατάς αναγκάζει τον οργανισμό σου να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και ενέργεια κι έτσι να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες. Και είναι και η ιδανική άσκηση για γλουτούς και μηρούς.

Οι αστράγαλοι και οι γάμπες δυναμώνουν.

Τονώνεται το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό και η καρδιά σου.

Η άμμος, επειδή είναι μαλακή, απορροφά πολύ καλύτερα τους κραδασμούς. Έτσι, επιβαρύνονται λιγότερο οι αρθρώσεις.

Σκέψου πόσο πιο ευχάριστη γίνεται η άσκηση με την επαφή με το νερό και τη θαλασσινή αύρα! Ένα αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης αντικαθιστά τον όρο «γυμναστική» και κάνει πολύ πιο ευχάριστη την άθληση.

Και αν αποφασίσεις να τρέξεις ή να περπατήσεις με γυμνά πόδια στην άμμο, τότε προσφέρεις και φυσική απολέπιση στα πέλματά σου. Μόνο προσοχή να μην υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα που θα σε τραυματίσουν

Τί ασκήσεις μπορείς να κάνεις

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι σίγουρα οι πιο γνωστές και δημοφιλείς μορφές άσκησης στην άμμο.

Εάν επιλέξεις το περπάτημα, μπορείς να το ενισχύσεις με προβολές (κάθισμα σε κάθε σου βήμα), αγναντεύοντας τη θάλασσα.

Το τρέξιμο στην παραλία εάν διαρκεί από μισή έως μία ώρα, σε αργούς ρυθμούς, αποτελεί πλήρη προπόνηση. Εναλλακτικά, μπορείς προς το τέλος να εναλλάσσεις το αργό τζόκινγκ με πιο γρήγορα σπριντ.

Έχει υπόψη σου ότι καλό είναι να μη φοράς αθλητικά παπούτσια όταν τρέχεις στην άμμο. Προτίμησε τα ειδικά παπούτσια κολυμβητών.

Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις στην άμμο, όπως push ups, σανίδα και πολλές άλλες που μπορείς εύκολα να βρεις με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Τι πρέπει να προσέξεις

Παρά τα σημαντικά οφέλη που σου προσφέρει η άσκηση στην άμμο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η αστάθεια του εδάφους ευνοεί τις πτώσεις και τους τραυματισμούς πολύ περισσότερο από τις σταθερές επιφάνειες.

Η άσκηση στην άμμο είναι πιο δύσκολη και απαιτητική, λόγω της αστάθειας και ανομοιογένειας του εδάφους. Καθώς το πόδι σου βουλιάζει, εσύ για να το τραβήξεις έξω, κουράζεις περισσότερο τους μύες και τους τένοντες.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιείς μύες που ίσως δε γυμνάζεις συνήθως, όπως οι μικρότεροι μύες στα πόδια και στη σπονδυλική στήλη. Όποτε, λοιπόν, γυμνάζεις τους μύες με τρόπο διαφορετικό από ότι συνήθως, κινδυνεύεις με μικροτραυματισμούς και πόνο.

Η αστάθεια του εδάφους είναι πιθανόν να επιδεινώσει μικροτραυματισμούς ή προβλήματα. Έτσι, αν έχεις ιστορικό διαστρέμματος, πρόβλημα σε γόνατα ή μέση, πρέπει να προσέχεις πολύ. Μπορείς να ασκηθείς στην άμμο, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις πιο συντηρητικά, με μειωμένη διάρκεια και ένταση, ώστε να δώσεις στο σώμα σου το χρόνο να εξοικειωθεί με τις συνθήκες. Σταδιακά, μπορείς να τα αυξήσεις και τα δύο και όταν οι μύες σου θα έχουν προσαρμοστεί, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Πρόσεχε την κλίση του εδάφους. Οι περισσότερες παραλίες έχουν κλίση προς τη μια μεριά. Εάν τρέχεις όμως πάνω σ’ αυτήν την κλίση, η μία πλευρά του σώματός σου θα καταπονηθεί περισσότερο και φυσικά θα αυξηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Αυξάνεται, επίσης, η πιθανότητα να πάθεις διάστρεμμα ή ακόμα και φλεγμονή σε μυ ή τένοντα.

Τέλος, πριν ξεκινήσεις την άσκηση, βεβαιώσουν ότι στην περιοχή που θα αθληθείς δεν κρύβονται αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Εάν, λοιπόν, θέλεις να συνεχίσεις να διατηρείς τη φόρμα σου ή θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, η άσκηση στην άμμο είναι ιδανική! Και έχε υπόψη σου ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η άσκηση στην άμμο έχει καλύτερα και πιο εμφανή αποτελέσματα από την άσκηση σε στερεή επιφάνεια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !