Ποια η ενδεδειγμένη διατροφή μέχρι το πρώτο έτος του παιδιού μας;

Tips

Η διατροφή για τα βρέφη μέχρι τη συμπλήρωση του 1ου έτους της ζωής του παιδιού μας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή του και την ευζωία του.

Αναζητήσαμε τις πηγές που θα μπορούσαν να μας δώσουν τις πλέον έγκριτες απαντήσεις σε αυτή μας την έρευνα.

Έτσι καταλήξαμε στην πιο πρόσφατη επιστημονική τεκμηρίωση από την επιστημονική επιτροπή μελών της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, που δίνει τις ενδεδειγμένες συμβουλές στους γονείς, που τα παιδιά τους είναι απολύτως υγιή και τελειόμηνα βρέφη.

Ο παιδίατρός μας βέβαια θα κρίνει σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τη φυσική κατάσταση του παιδιού μας και θα μας δώσει οδηγίες για τη διατροφή, που θα ακολουθήσουμε  για τον πρώτο χρόνο της ζωή του.

Ποια είναι η ιδανική λοιπόν τροφή για το μωρό μας μετά τη γέννησή του;

H ιδανική τροφή του είναι το μητρικό γάλα. Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής του βρέφους, που του εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το βρέφος να θηλάζει αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Το χρονικό αυτό διάστημα το μητρικό γάλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη άλλης υγρής ή στερεάς τροφής. Όπως είναι το νερό, χαμομήλι, χυμοί και κρέμες.

Αν όμως δεν έχετε τη δυνατότητα να θηλάζετε, τότε το μωρό σας πρέπει να λαμβάνει τροποποιημένο γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας.

Πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να δίνουμε στερεές τροφές;

H ένταξη των στερεών τροφών στη διατροφή των βρεφών είτε  θηλάζουν, είτε τρέφονται με ξένο γάλα, συνιστάται να γίνεται το 2ο εξάμηνο της ζωής τους, δηλαδή με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα και σε καμία περίπτωση πριν τη συμπλήρωση του 4ου μήνα. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει το βρέφος την κατανάλωση των στερεών τροφών είναι να μπορεί να κάθεται, με υποστήριξη πάντα, να στηρίζει καλά το κεφάλι του στην καθιστή θέση, να δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές, να ανοίγει το στόμα όταν του προσφέρεται τροφή, να δέχεται το κουτάλι χωρίς να το σπρώχνει προς τα έξω και να καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται. Υποχρεωτική είναι η παρουσία ενηλίκου σε όλη τη διάρκεια του φαγητού του.

Ο μητρικός θηλασμός συνεχίζεται και μετά τη εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους;

Ναι, εφόσον το βρέφος θηλάζει, εάν υπάρχει δυνατότητα από τη μητέρα και απαίτηση του παιδιού, μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα 2 χρόνια.

Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που δίνουμε τις στερεές τροφές;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά. Αρχικά, αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, επιλέγουμε τροφές που είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, όπως το κόκκινο, το λευκό κρέας και το ψάρι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν προσφέροντας στο μωρό μας μικρή ποσότητα συνδυασμού τροφίμων, όπως κρέας, λαχανικά, φρούτα.

Σταδιακά μπορούμε να αυξήσουμε την ποικιλία, την ποσότητα και τη συχνότητα που τα προσφέρουμε.

Πόσο γρήγορα μπορούμε να προσθέσουμε τα διάφορα τρόφιμα στη διατροφή του βρέφους;

Εφόσον το βρέφος αποδέχεται τις τροφές, δε χρειάζεται να καθυστερεί η ένταξη τροφίμων, ακόμα και των κοινών αλλεργιογόνων στο διαιτολόγιο του μωρού.

Μέσα σε λίγους μήνες το διαιτολόγιό του μπορεί να αποτελείται από μεγάλη ποικιλία τροφών όπως κρέας, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι και τυρί και πολύ ψιλοκομμένοι ή λιωμένοι ξηροί καρποί.

Τι κάνουμε όταν το βρέφος αρνείται να καταναλώσει νέες τροφές;

Εάν την ώρα που τρώει π.χ. την φρουτόκρεμα κάνει εμετό ή κλαίει τότε μην το πιέζετε. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας, γιατί μπορεί το παιδί σας να έχει κάποια διατροφική αλλεργία. Έχει συμβεί σε παιδί του περιβάλλοντός μου, που έχει αλλεργία στα φρούτα και τα λαχανικά γενικώς… Οπότε χρειάζεται προσοχή, αν και αυτό είναι μια εξαίρεση, που όμως μπορεί να είναι καθοριστική για τη ζωή του.

Σε γενικές γραμμές τα βρέφη, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστεί να δοκιμάσουν μια νέα τροφή 8-10 φορές ή και περισσότερες, πριν τελικά την αποδεχτούν.

Τι πρέπει να προσέχουμε την ώρα που ταΐζουμε το μωρό μας;

Ταΐζουμε πάντα το μωρό σε καθιστή αναπαυτική θέση, σε ασφαλές και καθαρό περιβάλλον και με τα κατάλληλα σκεύη για την ηλικία του, προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς πίεση.

Αφήνουμε το μωρό να πειραματιστεί με τις νέες γεύσεις, να παίξει με αυτές και να τρώει μόνο του, ανάλογα με τις αναπτυξιακές του δυνατότητες.

Είναι βασικό να καταλαβαίνουμε πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει.

Μην αφήνετε το βρέφος να τρώει χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να δίνουμε αλεσμένες τις τροφές;

Oι αλεσμένες τροφές θα πρέπει σταδιακά να αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και στη συνέχεια από πολύ μικρά κομμάτια, που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με το χέρι του και να καταναλώνει ακόμα και μόνο του, με την επίβλεψή μας.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς την πολτοποίηση τροφών μετά τον 10ο μήνα της ζωής του.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγονται τον 1ο χρόνο της ζωής του;

Βέβαια υπάρχουν τροφές που θα αναφέρουμε, όπως επίσης συστήνεται να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, για παράδειγμα μέσω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

 Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι:

Φρέσκο γάλα, ζάχαρη, αλάτι, οι έτοιμοι χυμοί φρούτων, το μέλι, οι ξηροί καρποί όταν είναι ολόκληροι, τα ολόκληρα στρογγυλά φρούτα π.χ. κεράσια, τα αφεψήματα.

Με το τέλος του 1ου χρόνου της ζωής του το βρέφος «περνά» στη διατροφή της υπόλοιπης οικογένειας, που θα πρέπει να είναι υγιεινή, ισορροπημένη και να ακολουθεί τα δεδομένα της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

Οι συμβουλές του παιδιάτρου σας θα καλύψουν τις όποιες ερωτήσεις σας και θα σας δώσει τις ανάλογες συστάσεις για την ενδεδειγμένη διατροφή του.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !