Ποια ποτά έχουν τις λιγότερες θερμίδες …

Tips

Τώρα το καλοκαίρι όλο και πιο συχνά βγαίνουμε με φίλους ή συνηθίζουμε ένα απεριτίφ στο μπαλκόνι ή στο κήπο μας.

Για να μην ξεφύγουμε από το πρόγραμμα διατροφής μας επιλέγουμε τα αλκοολούχα με τις λιγότερες θερμίδες, χωρίς στερήσεις.

Εμείς επιπλέον σας δίνουμε και τις ιδεατές θερμοκρασίες που σερβίρεται το κρασί. Άλλωστε η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμά του, οπότε πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή πως διατηρούμε και πως σερβίρουμε το κρασί.

 Σαμπάνια ή Prosecco

Η σαμπάνια είναι το πιο elegant ποτό για fine drinking, που σερβίρεται σε θερμοκρασία 6 – 8ο C και μας χαρίζει περίπου 80 θερμίδες ανά ποτήρι. Η brut σαμπάνια δίνει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, ενώ μια πιο γλυκιά σαμπάνια, αυξάνει τις θερμίδες σε 120.

Αντίστοιχες θερμίδες δίνει και ένα καλό prosecco, που πίνεται τόσο ευχάριστα.

Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί πίνεται δροσερό σε θερμοκρασία 7-10οC και είναι πολύ ευχάριστο για τις καλοκαιρινές βραδιές μας. Επιλέγουμε ασύρτικο, μαλαγουζιά, μοσχοφίλερο ή ροδίτη που φτιάχνουν την διάθεση χαρίζοντας μόλις 80 θερμίδες.

Τα γλυκά λευκά κρασιά δίνουν 100 θερμίδες.

Το κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί, με πλούσιο σώμα σερβίρεται σε θερμοκρασία 12 – 17οC ενώ τα λίγο πιο ελαφρά σε θερμοκρασία 7 – 12ο C όπως και τα περισσότερα κρασιά, έχουν χαμηλές θερμίδες.

Ένα ποτήρι 25 cl δίνει 85 θερμίδες και προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Το ροζέ κρασί

Το ροζέ κρασί είναι η τάση της χρονιάς και όλοι οι μεγάλοι οινοποιοί ανά τον κόσμο ασχολούνται με την παραγωγή του. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 10 – 12οC έχει λίγες περισσότερες θερμίδες από το κόκκινο κρασί, αλλά παραμένει χαμηλότερο σε θερμίδες συγκρινόμενο με την βότκα, το ουίσκι ή το τζιν.

Ένα ποτήρι ροζέ κρασί από αγιοργήτικο ή ξινόμαυρο εξαιρετικό ή ένα blend ελληνικών ποικιλιών με ανάλαφρο χαρακτήρα δίνει 90 – 110 θερμίδες.

Ο μηλίτης

Ο μηλίτης είναι το αλκοολούχο ποτό με τις χαμηλότερες θερμίδες γιατί περιέχει λίγο αλκοόλ και λίγη ζάχαρη. Ένα ποτήρι ωμού μηλίτη δίνει περίπου 50 θερμίδες.

Λανθασμένη είναι η εντύπωση για τον γλυκό μηλίτη ότι έχει περισσότερες θερμίδες από τον κλασικό.

Sangria

Ένα αγαπημένο και ταξιδιάρικο cocktail με βάση το κρασί, τα φρέσκα φρούτα, το χυμό. Η sangria περιέχει περίπου 80 θερμίδες ανά ποτήρι, αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχει καθιερωθεί σαν αγαπημένο απεριτίφ του καλοκαιριού. Πρέπει όμως κατά την παραγγελία να διευκρινίζεται αν έχουν χρησιμοποιήσει σιρόπια, γιατί τότε αυξάνονται αρκετά οι θερμίδες και χάνει η γεύση…

Μπύρα

Η μπύρα το αγαπημένο συνοδευτικό του καλοκαιρινού γεύματος… Οι ελαφριές μπύρες πίνονται στους 5οC, οι μεσαίας πυκνότητας στους 8ο C, ενώ οι βαριές πληθωρικές μπύρες στους 12οC. Σε ότι αφορά στο σερβίρισμα της μπύρας σε παγωμένο ποτήρι, κατεψυγμένο θα έλεγα, να ξέρετε ότι δεν προσφέρει κάτι στο ποτό και στη γεύση του. Αντίθετα προκαλεί δυσκολία αφού όταν την πίνουμε για σε λίγα λεπτά βρίσκεται πρακτικά με ένα βρεγμένο ποτήρι στο χέρι που στάζει και επάνω του κάθε φορά που πίνει…

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι θερμίδες που μας «φορτώνει» είναι μόνον 120 και οφείλεται περισσότερο στην ποσότητα που σερβίρεται. Ενώ ανά 100 ml δίνει 50 θερμίδες. Εξαιρούνται οι μπύρες με μέλι, οι μοναστηριακές με φρούτα ή εκείνες με σιρόπι, γιατί εμπλουτίζονται με φυσικά σάκχαρα και ανεβαίνουν θερμιδικά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !