Body Shaming. Πώς να το ξεπεράσεις

Tips

Το body shaming είναι ένα από τα ζητήματα που αποτελούν μάστιγα στην εποχή μας. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και το βιώνουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.

Σαν όρος, εκφράζει την κριτική που δέχονται ορισμένοι άνθρωποι για το σώμα τους. Με βάση τα πρότυπα που έχουν δημιουργηθεί και επηρεαζόμενοι από τα social media και την εικονική πραγματικότητα που προβάλουν, δεν είναι λίγοι αυτοί που συγχέουν καταστάσεις και νιώθουν πως πρέπει να ακολουθήσουν τα λεγόμενα πρότυπα , να γίνουν ίδιοι με αυτούς.

Αποτέλεσμα αυτού η περιθωριοποίηση, η κατάθλιψη, η μη αποδοχή του σώματος όπως είναι και πολλά ακόμη ‘‘κατάλοιπα’’ που δημιουργούνται μέρα με τη μέρα.

Δεν είναι μεμπτό να εντοπίσεις μια αλλαγή στο σώμα σου, που δεν σου αρέσει και να επιχειρήσεις να τη διορθώσεις. Να το κάνεις όμως επειδή είναι δική σου επιλογή και όχι γιατί κάποιος άλλος ‘‘ντρέπεται’’ ή σε κατακρίνει για την εμφάνισή σου .

Ακούγοντας τον όρο body shaming το μυαλό μας πηγαίνει απευθείας στα περιττά κιλά, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που δέχονται κριτική επειδή τα κιλά τους είναι πιο λίγα από ό,τι θα έπρεπε ή γιατί το σώμα τους αν και λεπτό δεν έχει τις αναλογίες που θα επιθυμούσαν.

Πού εντοπίζεται και πώς  εκδηλώνεται το body shaming

Οι μορφές που μπορεί να εκδηλωθεί η κριτική σώματος είναι πολλές. Αρχικά, μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον εαυτό μας. Επηρεασμένοι από τα πρότυπα της κοινωνίας, οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν δέχονται τον εαυτό τους έτσι όπως είναι και πολλές φορές τον βάζουν στο περιθώριο και παραιτούνται από την ζωή και από κάθε προσπάθεια βελτίωσης του σώματος τους.

Η πιο συνηθισμένη μορφή του body shaming είναι από τρίτους προς έναν άνθρωπο, είτε απευθείας είτε μέσω άλλων.

Τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται πολύ έντονα στη σχολική κοινότητα , όπου τα παιδιά στην ευαίσθητη ηλικία που βρίσκονται, δυσκολεύονται παραπάνω να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κριτική. Το σώμα τους δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως και δεν είναι σε θέση να έχουν τον πλήρη έλεγχό του. Ο σχολικός εκφοβισμός με τον τρόπο αυτό παίρνει πιο μεγάλες διαστάσεις και έτσι όπως μεγεθύνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί.

Στο body shaming σαφώς και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι θύτες, όμως τα θύματα, όπως και όλοι οι άνθρωποι, οφείλουν να αγαπούν τον εαυτό τους για αυτό που είναι και όχι για αυτό που οι άλλοι θέλουν για αυτούς. Το κάθε σώμα, είτε είναι γυναικείο, είτε ανδρικό, είτε παιδικό είναι μοναδικό. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει πρότυπα και κανείς δεν μπορεί να βάλει τον άλλον σε καλούπια. Αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας ένα σώμα με περιττά κιλά ή ένα σώμα με λιγότερα κιλά μπορεί με τον σωστό τρόπο να αλλάξει, αν και μόνο αν, το επιθυμεί ο ίδιος ο άνθρωπος.

Πως θα το ξεπεράσεις

Για να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα, ένα ταμπού, ένα στερεότυπο ή μια κριτική, χρειάζεται πρώτα από όλα να το απομυθοποιήσουμε. Κανένα ζήτημα δεν είναι πιο δυνατό από εμάς τους ίδιους.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος που αντιμετωπίζει body shaming είναι να καταλάβει πως δεν είναι ο μόνος και φυσικά να αποδεχτεί τον εαυτό του όπως είναι.

Οι άνθρωποι που κριτικάρουν δεν το κάνουν σε έναν μόνο, αλλά σε πολλούς.Το θέμα είναι να καταλάβουν τα ‘‘θύματα’’ πως η γνώμη των άλλων δεν πρέπει να παίζει ρόλο. Η ζωή ανήκει σε εμάς αποκλειστικά και δικαίωμα να μας πληγώνει δεν έχει κανείς..

Απόφυγε λοιπόν την επαφή με τοξικούς ανθρώπους, αγάπησε και αποδέξου τον εαυτό σου έτσι όπως είναι, μην αλλάξεις για να αρέσεις σε άλλους γιατί πολύ απλά αν είχαν καλή πρόθεση  και ενδιαφέρονταν για εσένα θα σε δέχονταν όπως είσαι.

Να εκφράζεις τις σκέψεις σου και να απαντάς στα αρνητικά σχόλια με χαμόγελο. Έχει έρθει η ώρα που οι τοξικοί αυτοί άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν πως έφτασε το τέλος της ανοχής σου.

Αγάπησε τον εαυτό σου

Ο κάθε ένας είναι μοναδικός, είτε με περιττά κιλά είτε όχι. Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε κρίνει και να σου χαλάει τη διάθεση. Η ζωή πρέπει να αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία γιατί μόνο έτσι θα είναι γεμάτη και χαρούμενη. Το κάθε σώμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αγάπησε το σώμα σου, δέξου το και θα ζήσεις μια πιο ήρεμη ζωή με περισσότερο χαμόγελο και αυτοπεποίθηση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !