Ποια τα οφέλη του βασιλικού και πώς να τον φροντίσεις

Tips

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα και από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά, αφού σε κάθε αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών θα βρεις μια γλάστρα βασιλικού να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμά του.

Είναι ένα ποώδες, μονοετές ή πολυετές φυτό 20-100εκ., με φύλλα μέχρι 10εκ. μακρόστενα, μυτερά που διαφέρουν σε μέγεθος και σχήμα ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν περισσότερα από 60 ποικιλίες βασιλικού και ανάλογα με το είδος αλλάζει και η ονομασία, όπως σγουρός, πλατύφυλλος, αγιορείτικος και άλλα.

Οφέλη για την υγεία

Ο βασιλικός έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και παρέχει προστασία ενάντια σε μικροοργανισμούς όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και οι ψευδομονάδες.  Με τα πτητικά έλαιά του περιορίζει την ανάπτυξη πολλών βακτηριδίων και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράλληλα ο βασιλικός έχει και σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση αφού μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή στις χρόνιες φλεγμονές του εντέρου και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Τα ενεργά συστατικά που περιέχει ο βασιλικός, όπως είναι οι πολυφαινόλες ή αλλιώς φλαβονοειδή, προστατεύουν τα κύτταρα και τα χρωμοσώματα από την ακτινοβολία και το οξυγόνο που προκαλεί οξείδωση.

Τέλος, ο βασιλικός είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες Α και C που βοηθούν στο άσθμα και την οστεοαρθρίτιδα και αποτελεί μια καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και ασβεστίου.

Κατάλληλη φροντίδα

Ο βασιλικός χρειάζεται φύτευση σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Παρόλο που ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο καθώς ο δυνατός ήλιος μπορεί να κάψει τα φύλλα του βασιλικού. Επίσης την περίοδο του χειμώνα χρειάζεται προστασία από τον παγετό και το χιόνι και μπορείς να τον τοποθετήσεις για λίγο μέσα στο σπίτι αν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την καλύτερη ανάπτυξή του απαιτείται ελαφρύ γόνιμο χώμα με καλή αποστράγγιση. Μπορεί να γίνει και κατευθείαν με σπόρο ή με έτοιμα φυτά βασιλικού στο χώμα του κήπου ή σε γλάστρα, ενώ ιδανική εποχή φύτευσης είναι η περίοδος Απριλίου – Μαΐου.

Όσον αφορά το πότισμα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το υπερβολικό νερό προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στη ρίζα. Καλό να είναι να ποτίζεις τον βασιλικό κάθε 2 με 3 μέρες αφού πρώτα ελέγξεις το χώμα ότι είναι ξηρό.

Όπως κάθε φυτό έτσι και ο βασιλικός έχει ανάγκη από λίπασμα για να σου δώσει πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα. Ένα λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο είναι ιδανικό, ενώ καλό είναι να αποφεύγεις την λίπανση σε συνθήκες ακραίας ζέστης ή ψύχους.

Οι περισσότερες ποικιλίες του βασιλικού δεν χρειάζονται κλάδεμα παρά μόνο λίγα φύλλα από τις κορφές των βλαστών για να διατηρηθεί το σχήμα του. Είναι απαραίτητο όμως να αφαιρείς τα άνθη του μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να δυναμώσεις το φυτό και να παρατείνεις τη μακροζωία του.

Για να αντιμετωπίσεις τα έντομα που προσβάλουν τον βασιλικό μπορείς να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα με νερό και πράσινο σαπούνι και να τον προστατεύσεις προληπτικά από την μελίγκρα. Βέβαια αν διαπιστώσεις κάποια ασθένεια στα φύλλα, όπως κίτρινο χρώμα, μαυρίλες, τρύπες ή κόλλα καλό είναι να προμηθευτείς κάποιο εξειδικευμένο σκεύασμα από γεωπονικό κατάστημα.

Εκτός από καλλωπιστικό φυτό που μας χαρίζει το μεθυστικό του άρωμα, καταναλώνεται ως αφέψημα και έχει ξεχωριστή θέση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αφού αρωματίζει τα ψητά, τις σαλάτες και τα βραστά, ενώ ταιριάζει και σε σάλτσες με ντομάτα. Ως βότανο έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις και θεραπευτικές ιδιότητες και επίσης μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για την απώθηση εντόμων στη αυλή σου όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !