Πώς αποστειρώνω τα μπουκάλια του μωρού χωρίς αποστειρωτή

Tips

Οι παιδίατροι συστήνουν την αποστείρωση των μπουκαλιών και των θηλών κατά τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του μωρού, όσο είναι ακόμη ανώριμο το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Μετά τους 3 πρώτους μήνες η αποστείρωση μπορεί να συνεχιστεί, ωστόσο δεν είναι απαραίτητη, αφού το μωρό λόγω της οδοντοφυΐας αλλά και της φυσικής του περιέργειας αρχίζει να βάζει στο στόμα του τα χεράκια του και διάφορα αντικείμενα, όπως κρίκους, παιχνιδάκια κ.α.

Σε αυτό το στάδιο της βρεφικής ανάπτυξής η σχολαστική καθαριότητα των αντικειμένων που βάζει στο στόμα του είναι αρκετή.

Πολλοί νέοι γονείς αναλογιζόμενοι το κόστος μιας συσκευής αποστείρωσης σε συνάρτηση με το μικρό διάστημα χρήσης της αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους κάπου αλλού και επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους για να κρατούν τους μικροοργανισμούς μακριά από τα μπουκάλια και τις πιπίλες του μωρού.

Δύο από αυτούς του τρόπους θα αναφέρουμε παρακάτω:

  1. Επιλέγουμε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα, την καθαρίζουμε πολύ καλά και προσθέτουμε φιλτραρισμένο νερό μέχρι το ένα τρίτο της χωρητικότητάς της (προτιμάμε το φιλτραρισμένο νερό γιατί είναι απαλλαγμένο από χλώριο και δεν αφήνει άλατα στα μπουκάλια μας). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα μπουκάλια μέσα στο νερό με το στόμιο προς τα κάτω και τις θηλές χωρίς τους δαχτύλιους βιδώματος. Σκεπάζουμε το σκεύος και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Χύνουμε το νερό και διατηρούμε τα σκεύη μέσα στην κατσαρόλα μέχρι 3 ώρες. Αν περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να τα χρησιμοποιήσουμε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  2. Αν διαθέτουμε ατμομάγειρα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε αντί για αποστειρωτή. Τον καθαρίζουμε καλά, πλένουμε με επιμέλεια τα καλαθάκια και τοποθετούμε σε 2 καλαθάκια τα μπουκάλια και στο 3ο τις θηλές και τις πιπίλες. Τον θέτουμε σε λειτουργία και ρυθμίζουμε το χρονόμετρο στα 15 λεπτά. Τα σκεύη θα μείνουν αποστειρωμένα για 3 ώρες. Μετά θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !