Πώς να ετοιμάσεις ένα γιορτινό τραπέζι για όλα τα γούστα

Τα μυστικά των Chef

Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς είναι μια συνήθεια που όλοι περιμένουμε με χαρά και το προετοιμάζουμε με αγάπη και φροντίδα. Φίλοι, συγγενείς, αγαπημένοι άνθρωποι μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι με φαγητό και ποτά, ανταλλάσσουμε δώρα, ευχές και απόψεις με σύμμαχο την καλή διάθεση. Ως οικοδεσπότης, φόρεσε το πιο ζεστό χαμόγελο και ετοιμάσου να υποδεχτείς διαφορετικά άτομα, όλων των ηλικιών, σε ένα εορταστικό γεύμα για όλα τα γούστα. Με σωστή προετοιμασία ,κάνε τους καλεσμένους σου να νιώσουν ευχάριστα και δημιούργησε όμορφες αναμνήσεις που θα τις θυμούνται για πάντα.

Λίστα καλεσμένων

Το πρώτο βήμα για να προετοιμάσεις το γιορτινό τραπέζι είναι η λίστα των καλεσμένων. Σκέψου ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, αφού μιλάμε για συγκέντρωση σε εσωτερικό χώρο και αποφάσισε ποιους θα προσκαλέσεις. Θα πρέπει να γνωρίζεις πόσα τελικά άτομα μπορούν να παρευρεθούν, για να αγοράσεις και τις ανάλογες ποσότητες φαγητού.

Αποφάσισε το μενού

Το πιο δύσκολο ίσως σημείο στη διοργάνωση ενός γιορτινού τραπεζιού είναι το μενού. Μπορείς άνετα να στήσεις ένα γευστικό μενού με άποψη, από οικονομικά υλικά που δίνουν όχι μόνο γεύση αλλά και γιορτινή αύρα στο τραπέζι. Για να πετύχεις ένα πλήρες μενού, θα πρέπει να συμπεριλάβεις ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και ποτά.

Το ορεκτικό είναι το πιάτο της πρώτης εντύπωσης. Μια τάρτα λαχανικών ή μια βελουτέ σούπα λαχανικών μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ανοίξει την όρεξη στους καλεσμένους σου. Μπορείς επίσης να σερβίρεις πιατέλες με τυριά και αλλαντικά και να τις γαρνίρεις με κάποια ιδιαίτερη σως. Για τους πιο παραδοσιακούς καλεσμένους, φρόντισε να ετοιμάσεις κάποια πίτα, ενώ ένα υπέροχο και εύκολο στην παρασκευή του ορεκτικό που θα λατρέψουν τα παιδιά, είναι οι γεμιστές πατάτες με τυριά.

Μια τουλάχιστον σαλάτα είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε εορταστικού τραπεζιού. Μπορείς απλά να φτιάξεις μια πράσινη σαλάτα και να προσθέσεις ρόδι, καρύδια ή αμύγδαλα για να δώσεις μια γιορτινή νότα. Αν υποψιάζεσαι ότι κάποιοι καλεσμένοι έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, προτίμησε μια απλή σαλάτα με ρόκα ή μαρούλι και διακόσμησε με ντοματίνια. Το απλό είναι πολλές φορές και το πιο νόστιμο φαγητό.

Συνηθίζεται το κυρίως πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι να είναι η γεμιστή γαλοπούλα με υλικά της αρεσκείας σου. Μπορείς άνετα να αντικαταστήσεις την γαλοπούλα με κοτόπουλο, ή να μαγειρέψεις μοσχαράκι ή χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, που σίγουρα θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Και επειδή μπορεί να υπάρχουν και άτομα στην παρέα που δεν τρώνε κρέας, μπορείς να έχεις κάποιο πιάτο με μανιτάρια ή ζυμαρικά. Οι επιλογές στο κυρίως μενού είναι ατελείωτες.

Για επιδόρπιο, μπορείς να φτιάξεις μόνος σου τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Οι καλεσμένοι σου σίγουρα θα εκτιμήσουν ένα ελαφρύ και νόστιμο γλυκό για το τέλος, όπως είναι το cheesecake, ή μια τάρτα σοκολάτας ή ένα ζουμερό κέικ  για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Και επειδή τις μέρες αυτές το φαγητό συνοδεύεται με άφθονο ποτό, κόκκινο και άσπρο κρασί θα καλύψουν σίγουρα όλα τα γούστα. Και μη ξεχάσεις αναψυκτικά ή χυμούς για τους μικρούς φίλους και ένα λικέρ για τη χώνεψη.

Η γιορτινή διακόσμηση

Για ένα επιτυχημένο εορταστικό τραπέζι, μην αμελήσεις να ασχοληθείς και με την διακόσμηση. Επέλεξε ένα χριστουγεννιάτικο τραπεζομάντηλο ή ράννερ, και αν δεν έχεις ένα απλό άσπρο και ενίσχυσε τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης, για παράδειγμα βάλε στη μέση του τραπεζιού μια γιρλάντα, ένα διακοσμητικό κερί ή φρέσκα λουλούδια. Τοποθέτησε σωστά τα σερβίτσια αλλά αν ο χώρος είναι μικρός και οι καλεσμένοι δεν χωράνε στην τραπεζαρία, προτίμησε να σερβίρεις σε στυλ μπουφέ.

Για να είναι πετυχημένο το τραπέζι, μην ξεχάσεις τη μουσική. Μπορείς να έχεις χριστουγεννιάτικα τραγούδια κατά την υποδοχή, απαλή μουσική την ώρα του φαγητού και στο τέλος να τους ξεσηκώσεις με χορευτικά τραγούδια. Τέλος, ένα αναμνηστικό δωράκι, θα κλείσει με τον πιο ευχάριστο τρόπο το γιορτινό τραπέζι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !