Όταν πίνουμε συχνά καφέ και τσάι o κίνδυνος εγκεφαλικού και άνοιας είναι μικρότερος

Τα μυστικά των Chef

Τα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ και του τσαγιού. Σύμφωνα με τη νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια, καθώς επίσης και με μικρότερη πιθανότητα άνοιας μετά από εγκεφαλικό.

Τα εγκεφαλικά ευθύνονται περίπου για το 10% των θανάτων παγκοσμίως. Μερικές φορές συμπτώματα άνοιας εκδηλώνονται για πρώτη φορά μετά από ένα εγκεφαλικό, αν και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες άνοιας, με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές Zhang Y, Yang H, Li S, Li Wd, Wang Y, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Τιαντζίν, με την ακαδημαϊκή επιμέλεια του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, παρουσίασαν τα ελπιδοφόρα αποτελέσματά τους. Έτσι σε σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 365.682 άτομα ηλικίας 50 – 74 ετών, από τους οποίους 5.079 εμφάνισαν άνοια και τους 10.053 έπαθαν τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό στη διάρκεια της μελέτης, που έγινε σε βάθος δεκαετίας (2010-2020).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ ή 3-5 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα ή ένα συνδυασμό 4-6 φλιτζανιών καφέ και τσαγιού, παρουσίασαν τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άνοιας.

Όσοι έπιναν 2-3 καφέδες και 2-3 τσάγια καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο 32% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 28% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ούτε καφέ ούτε τσάι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, η μέτρια κατανάλωση καφέ και τσαγιού ξεχωριστά ή σε συνδυασμό σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !