Οι σπιτικές πίκλες είναι μια εξαιρετική λύση για να προσθέσεις γεύση στα φαγητά σου, και η διαδικασία παρασκευής τους είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να φτιάξεις τις δικές σου πίκλες στο σπίτι.
-
Διάλεξε Φρέσκα Λαχανικά
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να διαλέξεις τα πιο φρέσκα λαχανικά. Κάποια από τα πιο δημοφιλή για πίκλες είναι τα αγγουράκια, τα καρότα, τα ραπανάκια και τα κρεμμύδια. Φρόντισε να είναι τραγανά και χωρίς ατέλειες, γιατί αυτό θα επηρεάσει τη γεύση και την υφή τους.
-
Προετοίμασε τα Βαζάκια σου
Πριν ξεκινήσεις, καθάρισε καλά τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις τις πίκλες. Μπορείς να τα βράσεις σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά ώστε να τα αποστειρώσεις και να διασφαλίσεις ότι δεν θα αναπτυχθούν βακτήρια. Άφησέ τα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα χρησιμοποιήσεις.
-
Φτιάξε την Άλμη
Η άλμη είναι το βασικό υγρό που θα βοηθήσει στη διατήρηση των λαχανικών. Συνήθως φτιάχνεται με νερό, ξύδι και αλάτι. Ο σωστός λόγος είναι περίπου 1 μέρος ξύδι και 1 μέρος νερό, μαζί με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ανά φλιτζάνι υγρού. Μπορείς να προσθέσεις και ζάχαρη αν θέλεις να δώσεις μια πιο γλυκιά γεύση στις πίκλες σου.
-
Πρόσθεσε Μπαχαρικά και Αρωματικά
Μπορείς να προσθέσεις διάφορα μπαχαρικά για να ενισχύσεις τη γεύση στις πίκλες σου. Κάποια κλασικά μπαχαρικά είναι το σκόρδο, οι κόκκοι πιπεριού,ο άνηθος, οι σπόροι μουστάρδας και τα φύλλα δάφνης. Παίξε με τα μπαχαρικά και τις ποσότητες για να δημιουργήσεις τη γεύση που σου αρέσει.
-
Τοποθέτησε τα Λαχανικά στα Βαζάκια
Κόψε τα λαχανικά σε όμοια κομμάτια για να μαριναριστούν ομοιόμορφα. Τοποθέτησέ τα στα βαζάκια και φρόντισε να τα γεμίσεις καλά χωρίς όμως να τα πιέσεις υπερβολικά. Αυτό θα επιτρέψει στην άλμη να διαπεράσει όλα τα κομμάτια λαχανικών.
-
Γέμισε τα Βαζάκια με Άλμη
Ρίξε την άλμη που έχεις ετοιμάσει πάνω από τα λαχανικά, μέχρι να καλυφθούν τελείως. Άφησε λίγο χώρο στο πάνω μέρος του βάζου για να μπορέσουν τα λαχανικά να «αναπνεύσουν». Κλείσε καλά τα καπάκια.
-
Αποθήκευση και Ωρίμανση
Άφησε τα βαζάκια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τα καταναλώσεις. Οι γεύσεις θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο αν τα αφήσεις για 1 εβδομάδα. Αν θες πιο γρήγορο αποτέλεσμα, μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο.
-
Διατήρηση
Οι σπιτικές πίκλες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες, ακόμα και μήνες, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποίησες και το πόσο καλά τα αποθήκευσες.