Πως πλένουμε τις φράουλες για να είναι ακίνδυνες…

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Οι φράουλες είναι τα κατακόκκινα φρούτα που σηματοδοτούν την άνοιξη. Αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους, νόστιμες, τραγανές και φορτωμένες με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πολυχρηστικές αφού τις απολαμβάνουμε φρέσκες, σε γλυκά, με γιαούρτι, αλλά και με τις πράσινες σαλάτες, που είναι από τα πιο hot trend της γαστρονομίας.

Το μόνον τους μειονέκτημα είναι ότι οι φράουλες κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας Dirty Dozen, που δημοσιεύει η Environmental Working Group (EWG) κάθε χρόνο, γιατί σαν σφουγγάρι απορροφούν όλα τα φυτοφάρμακα.

Οι φράουλες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων από άλλα φρούτα καθώς και βακτήρια.  Θα πρέπει να τις πλένουμε προσεκτικά και έξυπνα για να μπορούμε να τις απολαύσουμε χωρίς ενοχές.

Επιπλέον οι φράουλες είναι αρκετά ευαίσθητο. Χαλάνε εύκολα, μουχλιάζουν, οπότε πρέπει να προσέξουμε όταν τις αγοράζουμε, αλλά και όταν τις αποθηκεύουμε. Μπορεί εξωτερικά να φιλοξενήσουν πολλά  μικροσκοπικά ζωύφια, που δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι, γιατί ο φλοιός της καλύπτεται από μικρές τρίχες.

Μπορούμε να τις πλένουμε μόνον με νερό;

Συνήθως τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό της βρύσης.

Όμως οι επιστήμονες μας εφιστούν την προσοχή, το τρεχούμενο νερό δεν αρκεί.

Ποια είναι η καλύτερη λύση;

Νερό και ιδανικά χοντρό αλάτι, χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους.

Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας χοντρό ή κανονικό αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό και το ανακατεύουμε καλά.

Κατόπιν βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε λίγο στο αλάτι και στη συνέχεια ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.

Έτσι καθαρίζονται πολύ καλύτερα από το σκέτο νερό. Επιπλέον το αλάτι βρίσκεται παντού και είναι φθηνό και το μείγμα παρασκευάζεται άμεσα και εύκολα.

Ξύδι

Άλλοι προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε ξύδι και μάλιστα μηλόξυδο.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό τις φράουλες και ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ξύδι και τις αφήνουμε για 10 λεπτά.

Βγάζουμε προσεκτικά τις φράουλες και τις βάζουμε στο σουρωτήρι και τις περνάμε με τρεχούμενο νερό.

Με έκπληξη στο μπολ θα δούμε πολλά μικρά έντομα μικρά να έχουν μείνει στο μπολ.

Μαγειρική σόδα

Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το ξύδι, βάζοντας 1 κουταλιά μαγειρική σόδα.

Κάποιοι λένε ότι υπάρχει κίνδυνος εφαρμόζοντας κάποια από τις δύο μεθόδους να αλλοιωθεί η γεύση του φρούτου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παρατηρήσει κάτι σχετικό.

Ένα σημαντικό μυστικό

Οι φράουλες χαλάνε γρήγορα, έτσι θα πρέπει να πλύνουμε μόνον όσες θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Κατόπιν αφήνουμε τις πλυμένες φράουλες να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Αφού στραγγίξουν καλά, τις χρησιμοποιούμε.

Αν πρόκειται για πιστοποιημένες βιολογικές φράουλες τότε τις πλένουμε σε ένα σουρωτήρι κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, οπότε καθαρίζονται εύκολα αφού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !