Πώς η σαλάτα μας θα είναι αρμονική και ισορροπημένη;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για δροσερές σαλάτες, ισορροπημένες που ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ό,τι καλύτερο για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.

Μια σαλάτα μπορεί να τα έχει όλα … αρκεί να έχει αρμονία στα υλικά και στη σύνθεση.

Τί πρέπει να προσέξουμε λοιπόν;

Η ισορροπία αμύλου, πρωτεΐνης και λαχανικών είναι σημαντική.

Η επιτυχία μιας σαλάτας εξαρτάται και από την ποσότητα της σάλτσας. Κάποιες φορές επικαλύπτει τη γεύση για αυτό πρέπει να είναι πάντα μετρημένη.  Σίγουρα είναι κακή συνήθεια να περιχύνουμε τη σαλάτα με μπόλικο βαλσάμικο. Δεν βοηθά, ούτε την εμφάνιση, ούτε τη γεύση και τα αρώματα.

Mην ξεχνάτε το κυρίαρχο στοιχείο στη σαλάτα είναι τα λαχανικά

Ντομάτες, καρότα, κολοκυθάκια, φασολάκια, μπρόκολο, ραπανάκια, πράσινα σαλατικά, μαρούλι, iceberg.

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί εξαρτάται από τη διάθεση και το γούστο σας.

Το σίγουρο είναι ότι θα χορτάσετε από φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Αν η σαλάτα αυτή σκοπεύετε να είναι το γεύμα ή το δείπνο σας πρέπει οπωσδήποτε να έχει και πρωτεΐνη είτε ζωική είτε φυτική.

Το κοτόπουλο ή το προσούτο ή το ζαμπόν γαλοπούλας είναι ότι πιο εύκολο. Από ψάρι προτιμήστε τόνο ή καπνιστό σολομό ή γαρίδες ή πέστροφα ή γαύρο μαρινάτο είναι νόστιμα και πολύ ωφέλημα.

Μια ακόμα πηγή πρωτεΐνης βιταμινών είναι το αυγό ποσέ ή βραστό. Σε ότι αφορά την ποσότητα υπολογίστε 1-2 αυγά ανά άτομο.

Τα όσπρια επίσης είναι βόμβες πρωτείνης όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια.

Από αμυλώδεις τροφές το καλαμπόκι, η κινόα, το πλιγούρι, τα ζυμαρικά ή το ρύζι είναι αυτά που αγαπάμε πιο πολύ.

Το τυρί έχει τη δική του συμβολή στη σαλάτα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χωριάτικη που έχει κατακτήσει τον κόσμο…

Μη διστάσετε να προσθέσετε 30 -50 γραμμάρια τυριού ανά άτομο. Εκτός από τη φέτα το εθνικό μας τυρί, η γραβιέρα, η παρμεζάνα, το κατσικίσιο τυρί, το μανούρι ή το ροκφόρ και η gorgonzola ανεβάζουν τη γευστική πανδαισία. Το ίδιο ισχύει To χαλούμι επίσης αφού το περάσετε από το σχαροτήγανο ταιριάζει με πλούσιες πράσινες σαλάτες.

Αρωματικά, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα και ξηροί καρποί

Το αβοκάντο, οι φράουλες και τα φρούτα του δάσους χαρίζουν γεύση, χρώματα, αρώματα αλλά και βιταμίνες.

Τα μπαχαρικά αλλά και τα βοτάνια που η Ελλάδα είναι τόσο πλούσια χαρίζουν γεύση απίθανη.

Εμείς προτείνουμε και τη συνταγή για μια ελαφριά βινεγκρέτ.

Η ποσότητα των υλικών που σας προτείνουμε αντιστοιχεί σε ένα άτομο, οπότε αυξάνεται αναλόγως.

1 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

1 κ.γ. ξύδι από κρασί, μήλο, βατόμουρο ή βαλσάμικο  ή χυμός λεμονιού ή εσπεριδοειδών

Αρωματικά, αλάτι και μπαχαρικά ανάλογα με τα γούστα σας

Μικρά μυστικά

Πρώτα αραιώνουμε το αλάτι στο ξύδι και μετά βάζουμε τη μουστάρδα και τα άλλα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγες σταγόνες νερό για να έχουμε την υφή που θέλουμε.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !