Πώς η σαλάτα μας θα είναι αρμονική και ισορροπημένη;

Tips

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για δροσερές σαλάτες, ισορροπημένες που ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ό,τι καλύτερο για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.

Μια σαλάτα μπορεί να τα έχει όλα … αρκεί να έχει αρμονία στα υλικά και στη σύνθεση.

Τί πρέπει να προσέξουμε λοιπόν;

Η ισορροπία αμύλου, πρωτεΐνης και λαχανικών είναι σημαντική.

Η επιτυχία μιας σαλάτας εξαρτάται και από την ποσότητα της σάλτσας. Κάποιες φορές επικαλύπτει τη γεύση για αυτό πρέπει να είναι πάντα μετρημένη.  Σίγουρα είναι κακή συνήθεια να περιχύνουμε τη σαλάτα με μπόλικο βαλσάμικο. Δεν βοηθά, ούτε την εμφάνιση, ούτε τη γεύση και τα αρώματα.

Mην ξεχνάτε το κυρίαρχο στοιχείο στη σαλάτα είναι τα λαχανικά

Ντομάτες, καρότα, κολοκυθάκια, φασολάκια, μπρόκολο, ραπανάκια, πράσινα σαλατικά, μαρούλι, iceberg.

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί εξαρτάται από τη διάθεση και το γούστο σας.

Το σίγουρο είναι ότι θα χορτάσετε από φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Αν η σαλάτα αυτή σκοπεύετε να είναι το γεύμα ή το δείπνο σας πρέπει οπωσδήποτε να έχει και πρωτεΐνη είτε ζωική είτε φυτική.

Το κοτόπουλο ή το προσούτο ή το ζαμπόν γαλοπούλας είναι ότι πιο εύκολο. Από ψάρι προτιμήστε τόνο ή καπνιστό σολομό ή γαρίδες ή πέστροφα ή γαύρο μαρινάτο είναι νόστιμα και πολύ ωφέλημα.

Μια ακόμα πηγή πρωτεΐνης βιταμινών είναι το αυγό ποσέ ή βραστό. Σε ότι αφορά την ποσότητα υπολογίστε 1-2 αυγά ανά άτομο.

Τα όσπρια επίσης είναι βόμβες πρωτείνης όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια.

Από αμυλώδεις τροφές το καλαμπόκι, η κινόα, το πλιγούρι, τα ζυμαρικά ή το ρύζι είναι αυτά που αγαπάμε πιο πολύ.

Το τυρί έχει τη δική του συμβολή στη σαλάτα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χωριάτικη που έχει κατακτήσει τον κόσμο…

Μη διστάσετε να προσθέσετε 30 -50 γραμμάρια τυριού ανά άτομο. Εκτός από τη φέτα το εθνικό μας τυρί, η γραβιέρα, η παρμεζάνα, το κατσικίσιο τυρί, το μανούρι ή το ροκφόρ και η gorgonzola ανεβάζουν τη γευστική πανδαισία. Το ίδιο ισχύει To χαλούμι επίσης αφού το περάσετε από το σχαροτήγανο ταιριάζει με πλούσιες πράσινες σαλάτες.

Αρωματικά, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα και ξηροί καρποί

Το αβοκάντο, οι φράουλες και τα φρούτα του δάσους χαρίζουν γεύση, χρώματα, αρώματα αλλά και βιταμίνες.

Τα μπαχαρικά αλλά και τα βοτάνια που η Ελλάδα είναι τόσο πλούσια χαρίζουν γεύση απίθανη.

Εμείς προτείνουμε και τη συνταγή για μια ελαφριά βινεγκρέτ.

Η ποσότητα των υλικών που σας προτείνουμε αντιστοιχεί σε ένα άτομο, οπότε αυξάνεται αναλόγως.

1 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

1 κ.γ. ξύδι από κρασί, μήλο, βατόμουρο ή βαλσάμικο  ή χυμός λεμονιού ή εσπεριδοειδών

Αρωματικά, αλάτι και μπαχαρικά ανάλογα με τα γούστα σας

Μικρά μυστικά

Πρώτα αραιώνουμε το αλάτι στο ξύδι και μετά βάζουμε τη μουστάρδα και τα άλλα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγες σταγόνες νερό για να έχουμε την υφή που θέλουμε.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !