Ένα ταπεινό ψαράκι αλλά τόσο πολύτιμο. Η διατροφική του αξία υψηλή, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Ξεχειλίζει από Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και η συμβολή τους στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι γνωστή. Συνιστάται να τρώγεται και με το κόκκαλο αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρoυ και βιταμίνης D. Mάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 2 φορές την εβδομάδα να καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια.
Στην Πρέβεζα δοκίμασα τις πιο νόστιμες σαρδέλες, παπαλίνες από τον Αμβρακικό, που είναι πλούσιος σε βιοποικιλότητα. Λόγω των ιδιαίτερων γενετικών χαρακτηριστικών αυτής της ποικιλίας ετοιμάζεται προς έγκριση φάκελος ώστε να αποτελέσει Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Τα μυστικά για το ψήσιμο της σαρδέλας Πρέβεζας είναι ότι δεν αφαιρούνται τα εντόσθια και το κεφάλι. Οι Πρεβεζάνοι τις αλατίζουν καλά τις στεγνώνουν στον ήλιο για 30 λεπτά και τις ψήνουν στα κάρβουνα για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, τις φουρνίζουν ή τις κάνουν πλακί.
Γεύσεις ονειρικές….
Σαρδέλες ψητές
Από το ξακουστό εστιατόριο Αλάτι, Παραλία Πρέβεζας
Υλικά για 2 -4 άτομα
20 μεγάλες σαρδέλες, καθαρισμένες από τα λέπια και εντόσθια
Χοντρό αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι χυμό λεμονιού
Μισό λεμόνι κομμένο σε λεπτές μισές φέτες
Άγρια ρίγανη
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουµε τις σαρδέλες.
Τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις σκεπάζουμε με ένα τούλι.
Τις αφήνουμε για 30 λεπτά στον ήλιο, να στεγνώσουν.
Φτιάχνουμε το λαδολέμονο, ανακατεύοντας καλά.
Αλείφουμε ελαφρά τα ψάρια με ελαιόλαδο και αν θέλουμε βάζουμε κομμάτια από φέτες λεμονιού στην κοιλιά τους.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στο γκριλ ή το φούρνο ραντίζοντας με λαδολέμονο.
Ψήνουμε 4 λεπτά από την κάθε πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά με λαβίδα.
Σερβίρουμε τις σαρδέλες με φέτες λεμονιού και πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι.