Σαρδέλες ψητές

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα ταπεινό ψαράκι αλλά τόσο πολύτιμο. Η διατροφική του αξία υψηλή, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Ξεχειλίζει από Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και η συμβολή τους στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι γνωστή. Συνιστάται να τρώγεται και με το κόκκαλο αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρoυ και βιταμίνης D. Mάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 2 φορές την εβδομάδα να καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια.

Στην Πρέβεζα δοκίμασα τις πιο νόστιμες σαρδέλες, παπαλίνες από τον Αμβρακικό, που είναι πλούσιος σε βιοποικιλότητα. Λόγω των ιδιαίτερων γενετικών χαρακτηριστικών αυτής της ποικιλίας ετοιμάζεται προς έγκριση φάκελος ώστε να αποτελέσει Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας  Προέλευσης.

Τα μυστικά για το ψήσιμο της σαρδέλας Πρέβεζας είναι ότι δεν αφαιρούνται τα εντόσθια και το κεφάλι. Οι Πρεβεζάνοι τις αλατίζουν καλά τις στεγνώνουν στον ήλιο για 30 λεπτά και τις ψήνουν στα κάρβουνα για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, τις φουρνίζουν ή τις κάνουν πλακί.

Γεύσεις ονειρικές….

Σαρδέλες ψητές

Από το ξακουστό εστιατόριο Αλάτι, Παραλία Πρέβεζας

Υλικά για 2 -4 άτομα

20 μεγάλες σαρδέλες, καθαρισμένες από τα λέπια και εντόσθια

Χοντρό αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σφηνάκι χυμό λεμονιού

Μισό λεμόνι κομμένο σε λεπτές μισές φέτες

Άγρια ρίγανη

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουµε τις σαρδέλες.

Τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις σκεπάζουμε με ένα τούλι.

Τις αφήνουμε για 30 λεπτά στον ήλιο, να στεγνώσουν.

Φτιάχνουμε το λαδολέμονο, ανακατεύοντας καλά.

Αλείφουμε ελαφρά τα ψάρια με ελαιόλαδο και αν θέλουμε βάζουμε κομμάτια από φέτες λεμονιού στην κοιλιά τους.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στο γκριλ ή το φούρνο ραντίζοντας με λαδολέμονο.

Ψήνουμε 4 λεπτά από την κάθε πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά με λαβίδα.

Σερβίρουμε τις σαρδέλες με φέτες λεμονιού και πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !