Πώς θα έχουμε μια οργανωμένη κουζίνα;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Oι γιορτές πλησιάζουν και επειδή σίγουρα θα έχουμε να διοργανώσουμε κάποιες φιλικές ή οικογενειακές συνάξεις στο σπίτι, θα πρέπει από τώρα να έχουμε φροντίσει να οργανώσουμε τη κουζίνα μας για να είναι περισσότερο λειτουργική.

Ακόμα και αν έχουμε προγραμματίσει να φύγουμε, πάλι είναι τώρα η ευκαιρία να τακτοποιηθούμε για να μας βρει ο νέος χρόνος οργανωμένους και περιποιημένους.

Έτσι τα μαγειρικά μας δρώμενα θα γίνονται πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο ευχάριστα.

Εμείς, θα σας προτείνουμε κάποιες αρχές και εσείς μπορείτε να τις διανθίσετε με τις δικές ιδέες αφού γνωρίζετε καλύτερα το δικό σας χώρο.

Οργάνωση συρταριών

Για να κάνουμε τη μαγειρική μας πιο εύκολη, θα πρέπει τα συρτάρια μας να είναι πιο οργανωμένα. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικές θήκες για τα μαχαιροπήρουνα και προσφέρονται πολλές λύσεις για να τοποθετήσετε τις πετσέτες, τα sous plats, sous verres και άλλα αντικείμενα της κουζίνας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα πράγματα όπου τύχει, αλλά να έχουν εντελώς συγκεκριμένες θέσεις.

Θα βρείτε πολλές λύσεις και για αποθηκεύσετε τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα διάφορα σκεύη και τις μικροσυσκευές.

Τα ταψιά επειδή καταλαμβάνουν αρκετό χώρο θα μπορούμε να έχουμε και στο φούρνο και κάθε φορά να διαλέγουμε αυτό που χρειάζεται.

Το σίγουρο είναι ότι τα σκεύη θα πρέπει να ταξινομούνται ανά κατηγορία και μέγεθος για να τα βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα.

Χρυσός κανόνας της οργάνωσης είναι ότι όσο και αν βιάζεστε πρέπει να αφιερώσετε κάποια λεπτά, για να μπαίνει μετά τη χρήση ή μετά το πλύσιμο το κάθε πράγμα στη θέση του, μην τα αφήνετε για αργότερα όταν έχετε χρόνο γιατί δεν θα γίνει ποτέ…

Γυάλινα βάζα και διαφανή κουτιά

Σύμμαχοί μας στην οργανωμένη αποθήκευση στην κουζίνα μας είναι τα γυάλινα άθραυστα βάζα και τα διαφανή κουτιά.

Είναι καλύτερα να βάζουμε τα πάντα σε αυτά και να τα βγάζουμε από τις συσκευασίες τους, όπως ζυμαρικά, όσπρια, βότανα κλπ. αρκεί να χρησιμοποιούμε κάποια αυτοκόλλητη ετικέτα με την ημερομηνία λήξης τους.

Έτσι θα εξοικονομήσετε περισσότερο χώρο και η κατάσταση θα είναι πιο ελεγχόμενη. Η χρήση των γυάλινων σκευών θα σας βοηθήσει και στην οργάνωση του ψυγείου σας, ώστε όλα να είναι καθαρά και να συντηρούνται σωστά. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα τυριά, τα αλλαντικά ή το κρέας τυλιγμένα με το χαρτί, όπως τα πήραμε από το super market είναι ολέθριο για την συντήρησή τους.

Αν η κουζίνα σας διαθέτει συρόμενα ντουλάπια ή ράφια τότε καλύτερα να τα τοποθετήσετε εκεί τα βάζα για να τα χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη άνεση.

Τα γυάλινα βάζα είναι και όμορφα γιατί μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα και να είναι διακοσμημένα με ωραία σχέδια ή χρώματα. Πρακτική και αισθητική πλευρά προσεγμένη.

Συρόμενα στοιχεία στα ντουλάπια

Για να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αντικείμενα ή τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, είναι ιδανικό να τοποθετήσουμε στο εσωτερικό των ντουλαπιών μηχανισμούς για συρόμενα στοιχεία όπως καλάθια ή ράφια. Υπάρχουν πολλές λύσεις στο εμπόριο εύκολες και φθηνές. Έτσι όλα θα είναι εύκολα προσβάσιμα και λειτουργικά. Θα έχετε αντιμετωπίσει σίγουρα την κατάσταση να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ντουλαπιού και να χρειάζεται να τα βγάλετε όλα … για να φθάσετε στο ζητούμενο.

Με τους μηχανισμούς απλά σέρνουμε το ράφι ή το καλάθι και εμφανίζεται άμεσα μπροστά μας ότι χρειαζόμαστε… σε δευτερόλεπτα.

Μικροσυσκευές και γκατζετάκια

Οι μικροσυσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο όπως καφετιέρα, τοστιέρα, βραστήρας, μπλέντερ ή μίξερ ή ότι άλλο είναι σε καθημερινή ζήτηση, τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια των ντουλαπιών σε συγκεκριμένη θέση.

Δίπλα στην καφετιέρα θα πρέπει να είναι ο καφές σε αεροστεγές βάζο ή οι συσκευασίες του καφέ και η ζάχαρη επίσης σε βάζο ερμητικά κλειστό ώστε να είναι απόλυτα προστατευμένα.

Οι τοίχοι προσφέρονται για αποθήκευση

Αν τα ντουλάπια μας δεν επαρκούν κάτι που συμβαίνει συχνά, τότε υπάρχουν και άλλα σημεία της κουζίνας που ενδείκνυνται για έξυπνη αποθήκευση οι τοίχοι …

Έτσι θα εξυπηρετηθούμε και θα χαρίσουμε και μια ωραία νότα στη διακόσμηση της κουζίνας μας.

Στο εμπόριο υπάρχουν μπάρες splashback που μπορούμε να στερεώσουμε γάντζους και καλαθάκια ή κρεμαστές θήκες για μπαχαρικά, πετσέτες ακόμα και γλαστράκια με αρωματικά φυτά…

Υπάρχουν πολλές λύσεις έξυπνες και με χρώμα για να βάλετε στην καθημερινότητά σας.

Απόβλητα της κουζίνας

Ένας σκουπιδοφάγος λύνει πολλά προβλήματα … αν το σπίτι είναι δικό σας είναι μια μικρή επένδυση που αξίζει τον κόπο.

Για κάδο σκουπιδιών μπορούμε να επιλέξουμε κάποιον κάδο διαλογής, που θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, αν έχετε οικολογική συνείδηση. Έτσι άμεσα και αυτόματα θα γίνεται η διαλογή χωρίς να καταναλώνετε επιπλέον χρόνο και να ξεχνιέστε.

Στο εξωτερικό είναι υποχρεωτικό και σε κάποια κράτη υπάρχουν κυρώσεις…

Επάνω μέρος ντουλαπιών

Εάν υπάρχει μέρος κενό πάνω από τα ντουλάπια σας και δεν φτάνουν μέχρι το ταβάνι τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση, βάζοντας αγαπημένα αντικείμενα ή ακόμα και κάποιες κατσαρόλες ή γάστρες ή μεγαλύτερα ταψιά ή πιατέλες όπως αυτές του ψαριού που είναι μεγαλύτερες και δεν χωρούν στα ντουλάπια σας. Γενικά αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

Χώρος για κρασιά

 Αν σας αρέσει το κρασί θα πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε κάποιες ξύλινες θήκες-θέσεις για κρασί ώστε να είναι τα μπουκάλια τοποθετημένα οριζόντια για σωστή αποθήκευση. Το ντουλάπι αυτό θα πρέπει να είναι μακριά από την κουζίνα και το φούρνο.

Τώρα αν είστε fan του κρασιού και σας αρέσει να έχετε μια μικροσυλλογή θα πρέπει να πάρετε ένα ψυγείο ειδικό για κρασιά με σταθερή θερμοκρασία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !