Πώς ο σκύλος μας επιδρά στην ψυχική μας υγεία και ευεξία;

Tips

To σίγουρο είναι ότι οι χαρές και η αγάπη που εισπράττεις από το σκυλάκο σου όταν γυρίζεις σπίτι δεν συγκρίνεται… Τα σκυλιά προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια συντροφιά.

Οι δυνάμεις που διαθέτουν είναι μαγικές για την ευεξία μας και την καλή μας διάθεση. Όμως σύμφωνα με νεότερες μελέτες φαίνεται ότι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία και να συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο ο σκύλος μας προσφέρει πολλά φυσικά αλλά και ψυχολογικά οφέλη. Η αλήθεια είναι ότι ο σκυλάκος μας είναι σημαντικός συναισθηματικός υποστηρικτής μας.

Νεώτερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Ηarvard παρουσιάζει τα σημαντικά οφέλη των σκύλων στην ψυχική μας υγεία.

Μάλιστα νεότερες αρχές θεραπευτικής με ζώα χρησιμοποιούν την εγγύτητα του σκύλου, για να μειώσουν το άγχος και να προωθήσουν την αλληλοεπίδραση.

Τέλος στη μοναξιά

Ο σκύλος είναι η αιτία για δημιουργία κοινωνικών δεσμών. Αναγκαστικά πρέπει να βγείτε από το σπίτι για να τον περπατήσετε, να τον ταΐσετε, να τον φροντίσετε και γενικά η ζωή με τον σκύλο ενθαρρύνει τις συναντήσεις.

Κατά τον περίπατο με το σκύλο σας θα συναντήσετε ανθρώπους φιλόζωους ή ιδιοκτήτες σκύλων και θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε και να έχετε κοινωνικές επαφές.

Ο σκύλος σας παρέχει θέματα συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων που είναι τόσο φιλικές ή ακόμα και ουδέτερες, όμως μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας φιλίας ή ενός έρωτα…

Όχι στην κατάθλιψη

Ο σκύλος δρα θετικά και στη μάχη της κατάθλιψης. Δείχνει πάντα στοργή στον «γονέα» του, έχει μάτια μόνον για εκείνον, παρακολουθεί τη διάθεσή του και αν αντιληφθεί ότι είναι στενοχωρημένος κάνει τόσα παιχνίδια για να τον παρασύρει στη χαρά του…

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι ο σκύλος αναγκάζει τον γονέα του να τον βγάλει για την ανάγκη του, τον περίπατό του ή ακόμα να φροντίσει για το φαγητό του.

Αυτή η εξάρτηση του σκύλου από τον κύριό του λόγω των αναγκών, δημιουργεί την εντύπωση στο γονέα του ότι είναι χρήσιμος και πρέπει να ζήσει για μια άλλη αγαπημένη του ύπαρξη και αυτό προάγει την αυτοπεποίθηση και επιτρέπει την ευημερία.

Πολλές φορές οι σκύλοι παρασύρουν το άτομο να ξεχαστεί από τις καταθλιπτικές του σκέψεις. Ακόμα έχουν περιγραφεί καταστάσεις που ο σκύλος απέτρεψε μια αυτοκτονία του γονέα του…

Άλλωστε ο σκύλος ποτέ δεν κρίνει, πάντα προσφέρει την αγάπη του και είναι πολύ παρών σε όλες τις καταστάσεις. Ξέρει μόνον να αγαπά και η προσοχή του εστιάζεται συνεχώς στον δικό του άνθρωπο.

Προλαμβάνει τις κρίσεις άγχους

Ο σκύλος πρέπει να έχει καλή συναισθηματική ισορροπία για να γίνει σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης, δεν μπορεί να εκπαιδευτούν όλοι.

Εάν όμως είναι ήρεμος σκύλος σαν χαρακτήρας και εκπαιδευτεί σωστά, μπορεί να ακόμα και να αποτρέψει ή να περιορίσει τις κρίσεις άγχους του γονέα του.

Οι αντιδράσεις των συγκεκριμένων σκύλων είναι εντυπωσιακές και μόνον συγκίνηση προκαλούν για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια που προσφέρουν στον δικό τους άνθρωπο.

Μειώνει το καθημερινό άγχος

Αρκεί μια αγκαλιά του και ένα χάιδεμα στο σκυλάκο μας ή σε άλλο κατοικίδιο και προκαλείται μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο που εκκρίνει την οξυτοκίνη,  τη γνωστή ορμόνη της αγάπης και της φιλίας, που προάγει την ηρεμία και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα.

Η έκκριση οξυτοκίνης μειώνει τα αισθήματα φόβου, άγχους και ενισχύει αυτά της εμπιστοσύνης και δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Είναι από τις ορμόνες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να εξισορροπήσει τις ορμόνες του άγχους, όπως η κορτιζόλη. Η παραγωγή της είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της αφής.

Επίσης η αλληλεπίδραση με κατοικίδια και ειδικά με το σκύλο που σε κοιτά στα μάτια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, στην επιβράδυνση του καρδιακού σας παλμού.

Αξίζει για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα να υιοθετήσουμε ένα αδεσποτάκι για να περνάμε καλύτερα και να έχουμε ευημερία και οι δύο…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !