Πώς θα επιλέξουμε σωστά τη σχολική τσάντα για τα παιδιά μας;

Tips

Οι διακοπές σχεδόν τελείωσαν και οι αγορές για τα σχολικά είδη καλά κρατούν… Το πιο σημαντικό αξεσουάρ για το σχολείο είναι η τσάντα. Χρειάζεται όμως προσοχή στην επιλογή της, για να μην αρχίσει να διαμαρτύρεται το παιδί μας για πόνους στη πλάτη ή τα χέρια.

Τα παιδιά του Δημοτικού αναγκάζονται να μεταφέρουν ένα βαρύ φορτίο για τις δυνάμεις τους.

Η σχολική τσάντα πρέπει πρωτίστως να είναι ελαφριά, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η έξυπνη διαμερισματοποίηση, οι κρυφές θήκες, ο σχεδιασμός και το χρώμα πρέπει να εντυπωσιάζει το παιδί. Ας μην ξεχνάμε ότι μια μοδάτη τσάντα αρέσει πολύ και είναι προτιμότερο να αφήσετε το παιδί σας να την επιλέξει.

Εσείς ασχοληθείτε μόνον με τα στοιχεία που θα πρέπει να μην επιβαρύνουν το σκελετό του παιδιού σας.

Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς και παιδιάτρους, η τσάντα γεμάτη με βιβλία, τετράδια, κασετίνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10 – 15% του βάρους του παιδιού. Φανταστείτε ότι ένα παιδί του δημοτικού είναι υποχρεωμένο να κουβαλά καθημερινά κιλά βάρος…

Οι σχολικές τσάντες με ροδάκια που φαντάζουν πρακτικές, ίσως πρέπει να μας βάλουν σε σκέψη, κατά πόσο είναι ασφαλείς να μεταφέρονται από το παιδί και ειδικότερα στις σκάλες του σχολείου η επικινδυνότητα αυξάνεται. Πολλές φορές τραβώντας τη βαριά κυλιόμενη τσάντα τα παιδιά παραπονούνται για πόνο στους ώμους και στο δεξί χέρι.

Η καλύτερη λύση είναι οι τσάντες με ιμάντες που κρεμιούνται στους ώμους, οπότε το βάρος κατανέμεται και το υλικό κατασκευής είναι ελαφρύ άρα το βάρος πολύ μικρό.

Η ιδανική τσάντα θα πρέπει να σταματά 5 εκ. πάνω από τη λεκάνη και να είναι στο ύψος του κορμού. Η τσάντα πρέπει να στηρίζεται και στους δύο ώμους ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση της μιας πλευράς και βέβαια χρειάζεται σωστή οργάνωση στην τοποθέτηση βαρών μέσα στη τσάντα.

Τα πιο βαριά βιβλία ή τετράδια θα πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω μέρος ώστε να εφάπτονται στην πλάτη.

Δεν πρέπει να χαλαρώνουν οι μαθητές και να προχωρούν σκυμμένοι προς τα εμπρός, γιατί τότε θα υπάρχει επιβάρυνση στη μέση και τον αυχένα αφού οι μύες δυσκολεύονται να κρατήσουν όρθιο τον κορμό.

Επίσης η επιλογή της κατάλληλης τσάντας πλάτης – ώμου για τους ενήλικες είναι σημαντική για την ευκολία σας στην κίνηση, στην άνεση και τη μεταφορά. Ένας υπολογιστής, οι δίσκοι σας, το μπλόκ σας, τα στυλό, το κινητό και οι κάρτες σας έχουν αρκετό βάρος.

Βρείτε μια τσάντα έξυπνα δομημένη με χωρίσματα και θήκες ώστε να εγγυώνται μια ασφαλή μεταφορά και κυρίως προσέξτε το βάρος της.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !