Πως θα βοηθήσουμε έναν φίλο να «φύγει» από μια τοξική σχέση;

Tips

H δύσκολη εποχή που ζούμε δημιουργεί άγχος, αβεβαιότητα, κατάθλιψη και κάποιες φορές περίεργες συμπεριφορές. Δίπλα μας υπάρχουν άτομα που χρειάζονται τη στήριξή μας προκειμένου να φύγουν από μια σχέση τοξική. Aπό τη στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι ένας αγαπημένος μας, φίλος ή συγγενής βιώνει μια τοξική σχέση, τότε πρέπει να σκεφθούμε αντικειμενικά, να φερθούμε με διακριτικότητα και μια κάποια απόσταση για να μπορέσουμε να τον/την βοηθήσουμε να απομακρυνθεί ανώδυνα…

Σίγουρα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Αρχικά πρέπει να πειστεί ότι αυτή η σχέση είναι τοξική, πρέπει να είναι έτοιμος/η να μας ακούσει. Το κυριότερο είναι να μας εμπιστευτεί και να αρχίσει να μας μιλά… Πολλές φορές δεν αποκαλύπτουν ούτε στους πιο αγαπημένους τους ανθρώπους το πρόβλημα, που πολλές φορές είναι μεγάλο. Μπορεί να ντρέπονται ή ίσως δεν θέλουν να ομολογήσουν την ήττα τους. Δεν τους αρέσει ο ρόλος του χαμένου….  Μην ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν μια τοξική σχέση συχνά έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Ξεκινήστε την συζήτηση μαζί του τονίζοντας τα προτερήματα και τις αρετές τους. Τονίστε του ότι μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα στη ζωή του. Πείτε του ότι αυτή η σχέση δεν είναι και ότι καλύτερο θα μπορούσε να του συμβεί.

Τονώνοντας την εκτίμησή σας στο άτομό του, θα τον βοηθήσετε να δει τα πράγματα πιο καθαρά και να ενεργήσει.

Από εμάς χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όσο και αν βλέπουμε τα στραβά ή αν μας τρομάζει το μέγεθος του προβλήματος, δεν πρέπει να αντιδράσουμε επιθετικά, αλλά να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου. Πρέπει να σκεφτούμε μια λύση ανώδυνη…

 Αφήστε τον να μιλήσει …. Ακούστε τον

Δείξτε του ότι είστε δίπλα του για να τον ακούσετε… συχνά τα άτομα αυτά νοιώθουν φοβερή μοναξιά. Όταν αρχίσει να μιλά μαζί σας, ξεκινά ένας δεσμός εμπιστοσύνης και μοιράσματος των μυστικών και των απόψεων.

Για να γίνεται περισσότερο πειστική «μοιραστείτε» μαζί του και ένα προσωπικό σας μυστικό… Πείτε του πως αντιδράσατε εσείς σε μια σχέση που πήγε λάθος. Ίσως αυτό είναι ένα από τα κλειδιά για να αρχίσει να εξομολογείτε.

Αφήστε τον να έρθει κοντά σας

Η μεγαλύτερη ανάγκη, για αυτά τα άτομα είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους … να τους αφήσετε να έρθουν κοντά σας… να νοιώσουν ότι υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται πραγματικά.

Μην τον διακόπτεται όταν μιλάει κάνοντας κρίσεις και παρατηρήσεις και πολύ περισσότερο συγκρίσεις με άλλους.

Αν δεν ενθαρρυνθεί να μιλά θα κλειστεί στον εαυτό του … πράγμα επικίνδυνο.

Μείνετε φαινομενικά ουδέτεροι

Προσπαθήστε ήπια να τον κάνετε να συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση που βιώνει, δεν του αξίζει και είναι απαράδεκτη. Πείτε του ότι εάν περνούσατε μια τέτοια πίεση θα αποχωρούσατε από τη σχέση για το καλό του οργανισμού σας. Το καταλαβαίνω ότι μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι εύκολο να μείνετε ουδέτεροι, αλλά πρέπει να του περάσετε το μήνυμα ότι νοιάζεστε για εκείνον/η.

Παρατηρώντας από απόσταση το πρόβλημα θα εκπλαγείτε τι άλλο θα ανακαλύψετε, που μέσα στην δίνη δεν το είχατε εκτιμήσει σωστά.

Κάντε τον/την να συνειδητοποιήσει την κατάσταση

Αρχίστε να κάνετε ερωτήσεις χωρίς να κρίνετε. Ρωτήστε πως αισθάνεται όταν συμβαίνει κάτι άσχημο μεταξύ τους … πως είναι η καθημερινότητά του… Πότε γέλασαν ή πέρασαν καλά σαν ζευγάρι την τελευταία φορά. Πόσες φορές έχει ενοχληθεί από κάποια πράξη του… Πόσες φορές έχει νοιώσει απογοήτευση…

Με αυτές τις ερωτήσεις θα τον κάνετε να συνειδητοποιήσει το πραγματικό πρόβλημα, που ίσως μέχρι σήμερα δεν ήθελε να δει.

Μιλήστε για υγιείς σχέσεις

Μοιραστείτε εμπειρίες δικές σας ή φίλων ίσως έτσι του δώσετε δύναμη να μοιραστεί και άλλα μυστικά που ντρέπεται να ομολογήσει.

Προτείνετε να επισκεφθείτε μαζί κάποιον ειδικό

Αν τα πράγματα δείτε ότι χειροτερεύουν ή ξαφνικά δεν θέλει να σας συναντήσει και κρύβεται, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε. Ίσως πιέζεται από τον σύντροφό του/της, ίσως απειλήθηκε ή ακόμα έγινε δέκτης κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Τότε πρέπει να δράσετε και να απευθυνθείτε σε ειδικές υπηρεσίες στήριξης, προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα. Ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί η αστυνομία, σε ακραίες καταστάσεις.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !