Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν και τα οφέλη για τον οργανισμό μας πολλά.

Μελισσοκόμοι στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης

 Είναι πηγή αντιοξειδωτικών

Το μέλι είναι μια διατροφική πηγή αντιοξειδωτικών.

Η πλειονότητα αυτών των αντιοξειδωτικών είναι φλαβονοειδή που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος.

Γενικά, τα πιο σκούρα μέλια περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες φλαβονοειδών Το μέλι ερείκης, το μέλι βελανιδιάς και το μέλι πολύκομπου είναι ότι πολυτιμότερο από το φαρμακείο της φύσης.

Κομμάτια κηρύθρας για πρωινό.. η πιο πρόσφατη τάση

Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό

Το μέλι είναι το κορυφαίο φυσικό γλυκαντικό για μέτριες θερμοκρασίες.

Χρησιμοποιήστε το μέλι για να δώσετε μια γλυκιά πινελιά στους χυμούς φρούτων, το γιαούρτια ή ακόμα και το τυρί.

Το ελληνικό μέλι και ακόμα καλύτερα το βιολογικό διατηρούν όλες τις ιδιότητες τους. Βέβαια πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο αφού είναι πολύ πλούσιο σε σάκχαρα.

Βελτιώνει τη φυσική μας απόδοση

Το μέλι είναι πλούσιο σε γλυκόζη, που παρέχει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται σε περίπτωση παρατεταμένης και έντονης σωματικής άσκησης. Στην οι αθλητές κατανάλωναν 1 κουταλιά μέλι καθημερινά προκειμένου να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Στις ΗΠΑ συνηθίζεται από τους αθλητές.

Το μέλι αποτελεί σημαντική πηγή ανόργανων συστατικών: περιέχει 42% μαγνήσιο και 128% περισσότερο σίδηρο από τη ζάχαρη. Επίσης περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Β και C που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Για ύπνο ξεκούραστο…

Το μέλι σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα και ήρεμα. Μια κουταλιά μέλι αρκεί για να αυξηθούν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και διεγείρεται η παραγωγή τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, που μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μια χαρίζει έναν ξεκούραστο ύπνο.Ένα φλιτζάνι τσάι βοτανιών με μέλι είναι ότι καλύτερο.

Μέλι για τις ανθεκτικές λοιμώξεις στα αντιβιοτικά

Το μέλι χρησιμοποιείται πάντα για την καταπολέμηση λοιμώξεων, είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό .

Πριν από δύο χρόνια,ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας (1) εντόπισαν μια ομάδα 13 βακτηρίων γαλακτικού οξέος στα στομάχια των μελισσών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, αυτά τα βακτήρια γαλακτικού οξέος θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν ισχυρά παθογόνα που έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως το Staphylococcus aureus. (2)

Στην πραγματικότητα το μέλι θα μπορούσε να ενταχθεί στην ανάπτυξη φαρμάκων για την καταπολέμηση λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, που είναι μια από τις μάστιγες της εποχής μας.

 Βιβλιογραφία

(1) Tobias C Olofsson, Èile Butler, Pawel Markowicz, Christina Lindholm, Lennart Larsson, Alejandra Vásquez. Βακτηριακά συμβολικά γαλακτικά οξέα στις μέλισσες – άγνωστο κλειδί για τις αντιμικροβιακές και θεραπευτικές δραστηριότητες του μελιού International Wound Journal , 2014

(2) PHS Kwakman, AA te Velde, L. de Boer, D. Speijer, CMJE Vandenbroucke-Grauls, SAJ Zaat. Πώς το μέλι σκοτώνει τα βακτήρια. Το περιοδικό FASEB , 2010

Αποτελεσματικό για βήχα

Οι αρετές του μελιού κατά του βήχα είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Γλυκαίνει τον λαιμό…

Και σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, το μέλι είναι αποτελεσματικό για τον βήχα, στα παιδιά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 105 παιδιά ηλικίας 3 έως 18 ετών με πολύ ενοχλητικό βήχα. Προσοχή δεν επιτρέπεται να δίνουμε μέλι σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

Το πρωτόκολλο της μελέτης αξιολόγησε ομάδες παιδιών που πήραν ένα κουτάλι μέλι πριν κοιμηθούν, άλλα που πήραν ένα κουτάλι σιρόπι για το βήχα και σε άλλη ομάδα δεν χορηγήθηκε τίποτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά της ομάδας που πήραν μέλι βήχα το λιγότερο τη νύχτα και κοιμήθηκαν καλύτερα.

Πρακτικές θεραπείες της γιαγιάς …

Το μέλι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και θεραπευτικό μέσο.

Εάν έχετε πόνο ή έγκαυμα, μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο μέλι επιφανειακά στην οδυνηρή περιοχή. Το δέρμα θα ανακουφιστεί και θα επουλωθεί γρηγορότερα χάρη στις αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού.

Πριν εφαρμόσετε το μέλι, πρέπει πρώτα να ξεπλύνετε την πληγή με νερό ή φυσιολογικό ορό και, στη συνέχεια, να τοποθετήσετε το μέλι σε ένα λεπτό στρώμα, ομοιόμορφα, με μια ξύλινη σπάτουλα, σε ολόκληρη την πληγή πριν καλύψετε με στεγνές κομπρέσες.

Ο επίδεσμος πρέπει να ανανεώνεται κάθε 24 ώρες, αρκεί να διαρρεύσει το τραύμα και στη συνέχεια κάθε 48 ώρες μέχρι να επουλωθεί.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ποπιέτες καπνιστού σολομού με κρέμα μυρωδικών, φύλλα βαλεριάνας και τραγανά flakes ψωμιού

Μια απίθανη γευστική δημιουργία από έναν πολυβραβευμένο chef για να μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας ή με φίλους, πανεύκολη και νόστιμη. Ένα πιάτο που...

Ποιες είναι οι φυσικές αφροδισιακές τροφές για να διανθίσουμε τη διατροφή μας;

Εμείς ανατρέξαμε «στις γραφές» και τις μελέτες … προκειμένου να σας παρουσιάσουμε φυσικά αφροδισιακά για να τα εντάξετε στη διατροφή σας και να δώσετε...

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Μια πανεύκολη πίτα που γίνεται σε χρόνο DT… χωρίς φύλλο και πλημμυρίζει νοστιμιά. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τυρί φέτα, όμως μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένα τυράκια που...

Αρμονική ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή…

Ναι αλλά πώς, δεν είναι καθόλου εύκολο… Υπάρχουν όμως τρόποι έστω να προσεγγίσετε αυτή την ισορροπία. Πολλές φορές αφοσιωνόμαστε στην επαγγελματική ζωή, αμελώντας την...

Σταφύλι… της αντιγήρανσης και της ομορφιάς

Τα σταφύλια τον Σεπτέμβριο είναι στα καλύτερά τους. Φρέσκα, νόστιμα και κυρίως θρεπτικά. Κάθε ρώγα κρύβει το μυστικό της αντιγήρανσης, της λάμψης, της ομορφιάς....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !