Παγκόσμια Ημέρα Tequila στις 24 Ιουλίου

Tips

Από τα αγαπημένα αποστάγματα η Tequila γιορτάζει και εμείς σας «μυούμε» σε αυτόν τον υπέροχο μυστηριακό και συνάμα εξωτικό κόσμο της. Η Tequila αρέσει πολύ για την υπέροχη ισορροπία της γλυκόξινης γεύσης και της αλμύρας που μένει στα χείλη μας και θυμίζει θάλασσα και ξεφάντωμα καλοκαιρινό …

Οι φυτείες της  Agave έτοιμες για συγκομιδή

Η Tequila παράγεται από την αγαύη και μάλιστα αποκλειστικά από την συγκεκριμένη ποικιλία του φυτού Agave tequilana, την «Weber Azul» της οικογενείας  Asparagaceae. Το χρώμα της μπλε με τόνους γκρι και φύλλα πολύ μεγαλύτερα από την κοινή πράσινη και μικρότερη αγαύη tequilana.

Ο Jimador με τον κόφτη εργαλείο, coa καθαρίζει την καρδιά

Η τέχνη του jimador, του καλλιεργητή για τα μυστικά της επιλογής του χρόνου συγκομιδής και την κοπή είναι επτασφράγιστα και πηγαίνουν από γενιά σε γενιά. Το μόνο εργαλείο που χρησιμοποιεί αιώνες τώρα είναι ο κόφτης, coa. Aν η agave δεν έχει ωριμάσει είναι πικρή και δεν δίνει καλής ποιότητας τελικό προϊόν. Η συγκομιδή ποικίλει από τον 7-12 χρόνο, ανάλογα με την ανάπτυξη τους, αφαιρείται η καρδιά του φυτού και από εκεί παράγεται με απόσταξη η Tequila. Η καρδιά ζυγίζει από 40 – 90 κιλά. Καθαρίζεται από τα φύλλα και θερμαίνεται για να μετατρέψει την ινουλίνη σε σάκχαρα. Ο ψημένος πυρήνας συνθλίβεται ή κάποιες φορές συμπιέζεται για να απελευθερώσει το «δάκρυ της καρδιάς» όπως λέγεται, το γλυκό και διαυγές υγρό, το aguamiel, που ζυμώνεται και αποστάζεται σε αλκοόλη. Η Tequila παρασκευάζεται με μια σύνθεση ζάχαρης, 51% αγαύης και 49% άλλων σακχάρων και ονοματίζονται Mixto’s. Η καλύτερη ποιότητα Tequila είναι μια blanco από 100% μπλε αγαύη.

Ποια είναι η ακριβότερη Tequila στον κόσμο;

Το μοναδικό μπουκάλι tequila “The Diamond Sterling” τιμολογείται  σε 3,5 εκατομμύρια δολάρια, και το βάρος του 1,3 λίτρα…

 Cocktail Margarita

Το cocktail Margarita έχει τη δική του ιστορία και πολλοί ερίζουν για τον δημιουργό του και τον τόπο που προέρχεται… Λέγεται ότι  στην Τιχουάνα του Μεξικό 1938 ο Carlos «Danny» Herrera  εμπνεύστηκε και δημιούργησε το cocktail  για τη χορεύτρια Marjorie King, που ξετρέλαινε τους πάντες, στο bar του ξενοδοχείου Rancho la Gloria. Η άλλη εκδοχή είναι ότι η Margarita είναι η εξέλιξη του δημοφιλούς στη δεκαετία του ’50  cocktail “Daisy”  που δημιουργούσαν από brandy, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και γρεναδίνη με ένα top up σόδας.

Πάντως ανεξάρτητα της ιστορίας της Margarita η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να είναι από τα πιο αγαπημένα και δροσιστικά cocktail. H Margarita που έχει καθιερωθεί και αρέσει πιο πολύ δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο Μεξικάνικο εστιατόριο του Tommy, στο Σαν Φρανσίσκο.

H συνταγή

Υλικά

2 oz tequila blanco

1/2 oz λικέρ πορτοκαλιού, Grand Marnier

1 oz χυμό λάιμ, φρεσκοστυμμένο

1/2 οz σιρόπι αγαύης ή άλλο σιρόπι επιλογής σας

Για το φινίρισμα

1 φέτα λάιμ

Ανθό αλατιού ή αλάτι kosher

Διαδικασία παρασκευής

Σε σέικερ cocktail γεμάτο πάγο βάζουμε την tequila, το λικέρ πορτοκαλιού, το χυμό λάιμ και ανακινούμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να κρυώσουν.

Βρέχουμε τα χείλη του ποτηριού που θα σερβίρουμε το cocktail σε χυμό λάιμ και το βυθίζουμε ελαφρά στο αλάτι.

Σουρώνουμε cocktail στο ποτήρι που έχουμε βάλει φρέσκο πάγο.

Φινίρουμε το κοκτέιλ με μια φέτα φρεσκοκομμένου λάιμ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !