Ψάρι λεμονάτο αγιορείτικο

Tips

Μια γευστική δημιουργία που ξεχειλίζει νοστιμιά και αρώματα. Μια συνταγή που κρύβει τα μυστικά της αγιορείτικης κουζίνας, όπως το κρεμμυδόζουμο, που πρώτος ο πατέρας Επιφάνιος μας το αποκάλυψε.

Το λεμόνι χαρίζει αυτή την αψάδα που ζητά το ψάρι…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Για το κρεμμυδόζουμο 45 λεπτά / Μέτριας δυσκολίας

Ψάρι λεμονάτο αγιορείτικο

Από τον Άγγελο Γκαλή, ψαροταβέρνα Porto Marina, Πόρτο Κουφό, Χαλκιδική

Υλικά για 4 άτομα

1 ½ κιλό ψάρι ροφό ή στήρα ή βλάχο, ανοιγμένο στη μέση με το κόκκαλο

1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα 4

2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους

3 μέτρια καρότα, κομμένα σε κύβους

2 κολοκύθια, κομμένα κυδωνάτα

Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια

1 ποτήρι κρασί λευκό, κατά προτίμηση chardonnay

Λίγο άνηθο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα βάζουμε τα κρεμμύδια και το νερό μέχρι να τα σκεπάσει.

Βράζουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα κρεμμύδια.

Τα περνάμε από μπλέντερ μαζί με το νερό που έβρασαν και τα περνάμε από σίτα να σουρώσουν καλά. Χρησιμοποιούμε το ζωμό τους μόνον, το κρεμμυδόζουμο.

Σε βαθύ τηγάνι ή ταβά σε ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι τσιγαρίζουμε το καρότο, τις πατάτες και ανακατεύουμε. Μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε το σκόρδο και βάζουμε το ψάρι στη μέση, με την πέτσα προς τα κάτω και αφήνουμε για 5 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Τότε ρίχνουμε το κρεμμυδόζουμο και αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το ψάρι και ρίχνουμε λίγο αλάτι.

Σκεπάζουμε το τηγάνι ή τον ταβά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.

Ανοίγουμε το καπάκι δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κολοκύθια και αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά.

Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το μεγάλο κόκκαλο από το ψάρι, ρίχνουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε σε πιατέλα βάζοντας στη μέση το ψάρι, ολόγυρα τα λαχανικά και ραντίζουμε με εκλεκτό ελαιόλαδο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !