Μανιτάρια με πατάτες φούρνου

Tips

Το φθινόπωρο είναι η εποχή των μανιταριών. Τα μανιτάρια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και πολύ νόστιμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα γνωστά καλλιεργημένα λευκά μανιτάρια ή ακόμα και άγρια, αρκεί να είμαστε σίγουροι για την συλλογή τους.

Μια γευστική δημιουργία που ενθουσιάζει τους φίλους μας vegan και vegetarian. Είναι νηστίσιμη γευστική δημιουργία και μπορεί να σταθεί μόνη της ή ακόμα και να συνοδεύσεις κοτόπουλο ή κρέας.

Μανιτάρι άγριο στα δάση της Ροδόπης

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Πολύ εύκολο

Μανιτάρια με πατάτες φούρνου

Από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μέτριες πατάτες, καθαρισμένες

700 γρ. μεγάλα μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί, chardonnay ή μοσχοφίλερο

Ανθό αλατιού

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα 4 ή 8.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν.

Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε ποτέ με νερό, απλά τα σκουπίζουμε με βρεγμένη πετσέτα και καθαρίζονται με βουρτσάκι.

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5 λεπτά για να πάρουν χρώμα και τα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μανιτάρια. Τα πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε πυρίμαχο οβάλ ταψί βάζουμε τη μισή ποσότητα από τις πατάτες και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι αν θέλουμε.

Από πάνω βάζουμε μανιτάρια, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρά.

Στην επιφάνεια βάζουμε και πάλι πατάτες, ραντίζοντας και πάλι με ελαιόλαδο.

Περιχύνουμε με το κρασί.

Σκεπάζουμε το σκεύος με το λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C, ξεσκεπάζουμε προσεκτικά το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.

Μικρά μυστικά

Για να μην μαυρίσουν οι πατάτες τις αφήνουμε σε νερό και αλάτι μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες και τις σουρώνουμε πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

Τα μανιτάρια τα κόβουμε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε γιατί και αυτά μαυρίζουν.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !