Αβοκάντο. Μια υπερτροφή που αξίζει να εντάξεις στη διατροφή σου

Tips

Έχεις παρατηρήσει ότι κάθε τόσο αποκαλύπτεται και μια σούπερ τροφή; Περιοδικά, ιστοσελίδες και social media ασχολούνται καθημερινά με τη διατροφική της αξία, προτείνουν συνταγές και εναλλακτικές χρήσεις της. Πολύ κακό για το τίποτα; Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως στην περίπτωση του αβοκάντο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το αβοκάντο ήρθε για να μείνει και αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία και να πειραματιστείς με αυτό.

Λίγα λόγια για το αβοκάντο

Το αβοκάντο δεν είναι λαχανικό, όπως μπορεί να νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά φρούτο. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ωστόσο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ως προς τη διατροφική του αξία είναι τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.  Η γεύση του είναι ουδέτερη και η υφή του βουτυρώδης.

Η διατροφική αξία του αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει πλήθος ωφέλιμων στοιχείων με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  • Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, και Κ που δρουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά.
  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και ειδικά σε Ω λιπαρά οξέα, τα οποία που προστατεύουν τον εγκέφαλο, το κυκλοφορικό  σύστημα και δυναμώνουν την καρδιά.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν και προστατεύουν το νευρικό σύστημα.
  • Παρέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
  • Είναι πλούσιο και σε φυλλικό οξύ, απαραίτητο για την υγεία και το αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Περιέχει λουτεΐνη που βοηθά στην όραση.

Πώς να επιλέξεις το σωστό αβοκάντο

Στην αγορά θα βρεις διάφορα είδη αβοκάντο που διαφέρουν ως προς το χρώμα (σκούρο μοβ ή πράσινο) το μέγεθος και την υφή (λείο ή τραχύ).

Κατά την επιλογή σου χρησιμοποίησε σαν οδηγό σου την αφή. Για να είναι έτοιμο να φαγωθεί θα πρέπει να πιέζεται ελαφρώς στην επιφάνειά του και να μην είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό.

Πώς να καθαρίσεις ένα αβοκάντο

Το αβοκάντο καθαρίζεται εύκολα αφού η μόνη του δυσκολία είναι η αφαίρεση του κουκουτσιού που είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το φρούτο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι με δοντάκια κόβεις το αβοκάντο γύρω γύρω βυθίζοντας μέχρι το κουκούτσι. Με μια κίνηση σαν να ξεβιδώνεις χωρίζεις τα δύο κομμάτια. Στη συνέχεια χτυπάς ελαφρά το μαχαίρι στο κουκούτσι και το σηκώνεις ώστε να αφαιρεθεί. Αν το αβοκάντο είναι αρκετά μαλακό η φλούδα πιθανόν να αφαιρεθεί ολόκληρη με ένα τράβηγμα. Διαφορετικά, την καθαρίζεις με το μαχαίρι.

Πώς να συντηρήσεις το αβοκάντο


Αν έχεις αγοράσει αβοκάντο που δεν είναι ακόμα ώριμο άφησέ το σε μια φρουτιέρα μαζί με άλλα φρούτα και σε 2-3 μέρες θα έχει μαλακώσει αρκετά για να το καταναλώσεις. Αν θέλεις να το διατηρήσεις για περισσότερο, τοποθέτησέ το στη συντήρηση του ψυγείου. Στην περίπτωση που το έχεις ανοίξει και σου έχει περισσέψει το μισό, άλειψε την κομμένη πλευρά με λίγο ελαιόλαδο και συντήρησέ το για 1-2 μέρες σε δοχείο ψυγείου, κλεισμένο αεροστεγώς.

Πώς να εντάξεις στη διατροφή σου το αβοκάντο

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρεις αμέτρητους τρόπους για να αξιοποιήσεις ένα αβοκάντο.

Μπορείς λοιπόν να το καταναλώσεις ωμό σαν φρούτο, σε κομματάκια ή να το φας σαν κρέμα με το κουταλάκι σου, χωρίς να το κόψεις. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να προσθέσεις αλάτι και λεμόνι για να δώσεις λίγη ένταση στην ουδέτερη γεύση του.

Αποτελεί ιδανική βάση για smoothies σε συνδυασμό και με άλλα φρούτα ή λαχανικά, γάλα ή γιαούρτι και δημητριακά.

Συνδυάζεται άψογα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ρόδι κ.α. και είναι ιδανική επιλογή ως συστατικό για πολλών ειδών σαλάτες.

Συνδυάζεται με πιπεριές, lime και μερικά ακόμα υλικά για την παρασκευή του περίφημου ντιπ γουακαμόλε.

Τέλος, αλείφεται στο ψωμί σαν βούτυρο, αποτελώντας βάση για αλμυρά σάντουιτς.

Όπως θα διαπίστωσες αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτή την απλή αλλά θαυματουργή τροφή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !