Τί να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς αντικολλητικά σκεύη

Tips

Aυτό που αγαπάς στα αντικολλητικά σκεύη είναι ότι σου επιτρέπουν να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά χωρίς την προσθήκη λαδιού και χωρίς τον φόβο μήπως κολλήσει το φαγητό, ενώ η ευκολία στο πλύσιμο, τους προσθέτει και άλλο ένα πλεονέκτημα.

Αν θέλεις να διατηρήσεις τα αντικολλητικά σου σκεύη σε καλή κατάσταση ώστε να συνεχίσουν για πολλά χρόνια να αποτελούν το δεξί σου χέρι στην κουζίνα πρέπει να προσέξεις ορισμένα σημεία:

Μην χρησιμοποιείς μεταλλικά εργαλεία

Επειδή είναι αρκετά εύκολο να χαραχθεί η αντικολλητική επίστρωση στα συγκεκριμένα σκεύη δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς σε αυτά μεταλλικά εργαλεία όπως κουτάλες, πιρούνες, τσιμπίδες κ.λπ. Επίσης, δεν πρέπει να κόβεις με το μαχαίρι το φαγητό όταν ακόμα βρίσκεται μέσα στο σκεύος, όπως το κρέας ή την πίτσα. Προτίμησε τα ξύλινα ή τα πλαστικά εργαλεία.

Προσοχή στο πλύσιμο

Τα αντικολλητικά σκεύη καθαρίζουν πολύ εύκολα οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να τρίβονται με συρματάκι ή να πλένονται με δραστικά καθαριστικά. Ένα απλό πλύσιμο με υγρό πιάτων και χλιαρό νερό είναι αρκετό. Ιδανικά τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο πιάτων στο βασικό πρόγραμμα.

Απόφυγε τις όξινες ουσίες

Αν κατά το μαγείρεμα στο αντικολλητικό σου σκεύος χρησιμοποιείς πολύ συχνά λεμόνι, ντομάτα, κρασί ή ξύδι υπάρχει κίνδυνος να ξεφλουδίσει η αντικολλητική του επιφάνεια. Αυτό βέβαια θα συμβεί σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής του σκεύους.

Απόφυγε τις υψηλές θερμοκρασίες

Χρησιμοποίησε το αντικολλητικό σου σκεύος για μαγείρεμα σε χαμηλή ως μέτρια θερμοκρασία. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί βαθμιαία να προκαλέσει φθορές στο σκεύος σου. Για αυτό, απόφυγε τις παρασκευές που απαιτούν συνεχόμενα υψηλή θερμοκρασία, όπως το τηγάνισμα.

Εφάρμοζε τακτικά τη διαδικασία συντήρησης των σκευών σου

Πριν από την πρώτη χρήση του σκεύους σου αλλά και σε τακτική βάση ακολούθησε τη διαδικασία συντήρησης.  Θερμαίνεις το τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό, το απομακρύνεις από τη φωτιά και στη συνέχεια, απλώνεις λίγο λάδι σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια με ένα χαρτί κουζίνας ή με ένα πινέλο. Σκουπίζεις το λάδι και αποθηκεύεις το σκεύος.

Προσοχή στην αποθήκευση

Όταν αποθηκεύεις τα αντικολλητικά σκεύη στο ντουλάπι φρόντισε να μην έρχεται σε επαφή η εσωτερική τους επιφάνεια με άλλα σκεύη που μπορεί να τα γδάρουν. Αν δεν έχεις άλλη επιλογή, σκέπασε πρώτα την αντικολλητική τους επιφάνεια με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας.

Απόφυγε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας

Η αντικολλητική επίστρωση είναι ευαίσθητη στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Για αυτό απόφυγε να τοποθετείς τα σκεύη αυτά από το ψυγείο κατευθείαν στον φούρνο ή να τα βάζεις στο ψυγείο ενώ είναι ακόμα ζεστά.

Η διάρκεια ζωή των αγαπημένων σου σκευών εξαρτάται και από την ποιότητά τους. Αξίζει λοιπόν να επενδύσεις λίγα παραπάνω χρήματα σε σκεύη που θα χαίρεσαι για μια ζωή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !