Ψαρομακαρονάδα

Tips

Μια γευστική δημιουργία, που κρύβει μυστικά της θαλασσινής κουζίνας του Αγίου Όρους. Οι μοναχοί χρησιμοποιούν το κρεμμυδόζουμο για να νοστιμίσουν το φαγητό τους.Το ελαιόλαδο που θα σοτάρουν τα ψάρια έχει μέσα και πιπέρι. Ένα ακόμα μυστικό είναι όταν βράζουν το ψάρι, κρεμούν μέσα στην κατσαρόλα ένα τούλι με κουκούτσι από λεμόνι. Το άρωμα ξεχειλίζει και η γεύση είναι απίθανη.

 Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο

 Ψαρομακαρονάδα

 Από τον Άγγελο Γκαλή, ψαροταβέρνα Porto Marina, Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής

 Υλικά για 4 άτομα

1.200 – 1.500 γρ. στύρα, σκορπίνα, ξιφία, βακαλάο, φιλεταρισμένο ή κομμένο στη μέση

500 γρ. λιγκουίνι

500 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα 4

Μισό λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρή πιπεριά Φλώρινας κέρατο ψιλοκομμένο

1 μικρή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 ποτήρι λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το κρεμμυδόζουμο, το αγιορείτικο μυστικό νοστιμιάς.

Βράζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 45 λεπτά. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα λιώνουμε.

Τα περνάμε από τη σίτα και κρατάμε το ζουμί τους.

Καθαρίζουμε το ψάρι και το κόβουμε οριζόντια σε δύο κομμάτια, αφήνοντας το μεγάλο κόκκαλο της μέσης για να νοστιμίσει το φαγητό.

Σε βαθύ τηγάνι ή ταβά τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο με πιπέρι, το ψάρι για 5 λεπτά, γυρίζοντάς το και από τις δύο μεριές.

Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε και το σκόρδο.

Τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν μια βράση και «σβήνουμε» με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο.

Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και στην άκρη κρεμάμε μέσα σε τούλι 1 κ.γ. κουκούτσια από λεμόνι, για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο το φαγητό μας.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να βράσει το ψάρι για 35 λεπτά, με ανοιχτό το καπάκι και η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή.

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Μόλις ετοιμαστεί το ψάρι αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο.

Βράζουμε τα λιγκουίνι για 5-6 λεπτά για να είναι al dente.

Mε την πιρούνα βγάζουμε τα λιγκουίνι και τα βάζουμε απευθείας στην κατσαρόλα με το ψάρι.

Ανακινούμε το τηγάνι και προσθέτουμε λίγο βούτυρο.

Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν μια βράση και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε πιατέλα και από πάνω βάζουμε το ψάρι και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !