Ραβανί με μαστίχα και σάλτσα κόκκινη φρουτένια

Τα μυστικά των Chef

Ένα γλυκό παραδοσιακό στην τέλεια έκφανσή του. Η Μαρίνα μας χαρίζει το επτασφράγιστο μυστικό με το αρωματικό σιρόπι και τον τρόπο σιροπιάσματος που κάνει το ραβανί της απίθανο. Τα αρώματα πλημμυρίζουν και η κόκκινη φρουτένια σάλτσα δίνει μια πινελιά γιορτινή… όλα στο κόκκινο. Εμείς σερβίρουμε το ραβανί με ένα σφηνάκι αρωματικής χιώτικης μαστίχας και θρυμματισμένο πάγο… όνειρο.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 1 ώρα / Εύκολο

Ραβανί με μαστίχα και σάλτσα φρουτένια

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, εστιάτορα, Διχώρι Βαρδουσίων

Υλικά για 6-8 άτομα

1 1/3 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό

1 1/3 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 1/3 ποτήρι ζάχαρη καστανή

Μισό φλιτζάνι βούτυρο, εκλεκτό

Μισό ποτήρι φρέσκο γάλα

5 αυγά

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη

Για το αρωματικό σιρόπι

2 ½  ποτήρια ζάχαρη άχνη

3 ποτήρια νερό εμφιαλωμένο

1 κομμάτι στρογγυλό φλούδα λεμονιού, ακέρωτου

1 φλούδα μανταρινιού, ακέρωτου

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

2 κ.σ. χυμός μανταρινιού

3 κ.γ. βούτυρο

Για το φινίρισμα

100 γρ. αμυγδαλόψυχα, ψιλοκομμένη

Σάλτσα κεράσι ή φράουλα ή σοκολάτας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα.

Ρίχνουμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ και αργά αργά τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, τη σόδα και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα εναλλάξ με το μείγμα αλεύρου, κουταλιά-κουταλιά και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.

Στο τέλος προσθέτουμε τη μαστίχα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα οβάλ πυρέξ ή ένα ταψί διαμέτρου 26εκ.

Ρίχνουμε το μείγμα και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το αρωματικό σιρόπι

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να «δέσει» και το αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη.

Δοκιμάζουμε, αν ψήθηκε το ραβανί με μία οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή σημαίνει ότι είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε το ραβανί από το φούρνο και όπως είναι ζεστό ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι, αφήνουμε να απορροφήσει και συνεχίζουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε με μια κόκκινη σάλτσα φρουτένια ή με παγωτό καϊμάκι.

Μικρά μυστικά

Το κρύο σιρόπι γλυκαίνει το ραβανί κουταλιά κουταλιά, όπως λένε οι ψαγμένοι ζαχαροπλάστες το ραβανί θέλει βρέξιμο και υπομονή στο σιρόπιασμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !