Ένας σούπερ ουζομεζές
Η καπνιστή ρέγγα έχει τη δική της ιστορία στη γαστρονομία μας. Αν και δεν είναι ψάρι της δικής μας θάλασσας, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους έλληνες κυρίως του χθες, αλλά και του σήμερα.
Μαζί με τον παστό μπακαλιάρο και η ρέγγα για πολλούς ήταν το «ψάρι του βουνού» γιατί ακόμα και οι άνθρωποι των βουνών μπορούσαν εύκολα να την προμηθευτούν. Κάποτε το Κυριακάτικο τραπέζι έμοιαζε γιορτινό, όταν δίπλα σε ένα πιάτο όσπρια έκανε την «παρουσία» της, η ρέγγα. Αν μάλιστα ήταν και αυγομένη, είχε δηλ. και τα αυγά της τότε ακόμα καλύτερα. Συνήθως τα αυγά τα σέρβιραν χωριστά με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι αν υπήρχε.. Η ρέγγα μου αρέσει πολύ, όπως και η ρεγγοσαλάτα είτε είναι στην κρεμώδη της υφή είτε είναι κομμένη σε κομμάτια. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατατούλες βραστές σε κύβους ή ακόμα και πιπεριές όλων των χρωμάτων.
Στις Κυκλάδες είναι σούπερ ουζεμεζές και στην Κρήτη συνήθως την συνοδεύουν με ντάκους για να πάρουν «την αψάδα της». Η Έφη διάνθισε τη γεύση της ρεγγοσαλάτας με ηλιόσπορους και πολύ μου άρεσε.
Την ίδια σαλάτα μπορούμε να φτιάξουμε αντικαθιστώντας τη ρέγγα με τσίρο, σκουμπρί ή παλαμίδα.
Η Έφη την ετοίμασε όπως την προτιμούν στις Κυκλάδες και δίπλα έβαλε και ντάκους, έτσι έδεσε αρμονικά Κρήτη και Κυκλάδες… έναν διάπλου στο Αιγαίο…
Ρέγγα καπνιστή σαλάτα δίπλα σε ντάκο
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο
Υλικά
1 καπνιστή ρέγγα σε φιλέτα ή ολόκληρη που την καπνίζουμε
80 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Ζωμό από 3 φρέσκα λεμόνια
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο
Άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον ντάκο
Κρητική κριθαροκουλούρα
1-2 ντομάτες, κομμένες καρέ
1 σφηνάκι ούζο
Λίγο ελαιόλαδο εκλεκτό
Για το φινίρισμα
50 γρ. ηλιόσπορους
Τρόπος Παρασκευής
Αν δεν πάρουμε έτοιμα φιλέτα και θέλουμε να καπνίσουμε τη ρέγγα ολόκληρη, όπως την έκαναν οι γιαγιάδες μας τότε κάνουμε το εξής.
Με λαβίδα του μπάρμπεκιου πιάνουμε τη ρέγγα ώστε να σταθεροποιηθεί και ανάβουμε φωτιά με ένα μπαμπάκι ή εφημερίδα. Περνάμε τη ρέγγα πάνω από τη φωτιά αρκετές φορές και την καπνίζουμε.
Αμέσως μετά καθαρίζουμε από την πέτσα της, βγάζουμε και τα κόκαλα προσεκτικά και την κόβουμε κομματάκια.
Αν προτιμήσουμε έτοιμα φιλέτα ρέγγας καπνιστά τότε απλά τα κόβουμε σε κομματάκια σαν ζάρια.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα μικρά κομμάτια ρέγγας και τα περιλούζουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, τη μουστάρδα, λίγους ηλιόσπορους και τον άνηθο ή μάραθο.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τη ρέγγα σε μπολ.
Ετοιμάζουμε τους ντάκους.
Τους περνάμε για δευτερόλεπτα κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά τους ραντίζουμε με το ούζο.
Με ένα κουτάλι βάζουμε πάνω στο ντάκο τις ντομάτες, που τις έχουμε περιχύσει με ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε πιατέλα. Βάζουμε το μπολ με τη ρεγγοσαλάτα, φέτες λεμονιού και δίπλα τους ντάκους.