Ρεβιθόσουπα με καρότο και πορτοκάλι

Tips

Τα ρεβίθια είναι αγαπημένη γεύση με νοστιμιά ξεχωριστή και υψηλή θρεπτική αξία. Είναι μια υπερτροφή, ένα αστέρι της «φτωχής», αλλά υγιεινής κουζίνας…Τα ρεβίθια μαγειρεύονταν από τους Μινωίτες ακόμα, απλά σήμερα οι Κρητικές μαγείρισσες προσθέτουν πορτοκάλι που χαρίζει αρμονία στη γεύση. Εσείς μπορείτε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι, με χυμούς άλλων εσπεριδοειδών.

Τα ρεβίθια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού έχουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Αποτελούν πηγή φολικού οξέος, βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων. Τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Χρόνος παρασκευής  1 ώρα και 45 λεπτά / Χρόνος αναμονής  8 ώρες / Εύκολο

Ρεβιθόσουπα με καρότο και πορτοκάλι

Από την Μαρία Καλεντάκη, Ροτάσι Ηρακλείου,  Κρήτη

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ρεβίθια βραστερά

1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

2 καρότα μέτρια, κομμένα σε φέτες

2-3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό ποτήρι χυμό από φρέσκο πορτοκάλι ή λεμόνι ή γκρέιπφρουτ

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μπολ αλατισμένο νερό και αφήνουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν για τουλάχιστον 8 ώρες.

Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα ξαφρίζουμε τουλάχιστον 2 φορές.

Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 90 λεπτά.

Τα τελευταία 20 λεπτά προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο.

Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση ακόμη.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !