Στρώνουμε τραπέζι γιορτινό

Τα μυστικά των Chef

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όλη η οικογένεια και οι φίλοι είμαστε γύρω από ένα τραπέζι. Μοιραζόμαστε γεύσεις, γέλια, ευχάριστες στιγμές, ιστορίες, αναμνήσεις και κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Η μουσική είναι απαραίτητη, όπως και τα κεριά. Το τραπέζι αυτό πρέπει να είναι ξεχωριστό… Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες για art de la table, που θα έχει τη δική σας υπογραφή χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία…

Το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στο τραπέζι μας θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιο θα είναι, επίσημο ή πιο φιλικό και οικογενειακό, χωρίς ποτέ να είναι απλοϊκό.

Όποιο ύφος και να έχει το τραπεζομάντηλο πρέπει να είναι ξεχωριστό ή καθαρά χριστουγεννιάτικο ή κάποιο πιο επίσημο.

Το sous plat είναι απαραίτητο γιατί σώζει καταστάσεις … από πλευράς λεκέδων και κάνει το σερβίρισμα πιο εύκολο.

Πάνω στο πιάτο που θα είναι κάπως περίτεχνο ή με έντονο χρωματισμό επετειακό, θα ακουμπήσουμε την πετσέτα που θα πρέπει στη μέση να έχει ένα δακτυλίδι, που της χαρίζει σχήμα. Αν θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική πινελιά καλό θα είναι να έχουμε ορίσει τις θέσεις και να έχουμε μια καρτούλα με το όνομα του προσκεκλημένου.

Ας επαναλάβουμε κάποια βασικά πράγματα για το στρώσιμο του τραπεζιού. Στη δεξιά πλευρά βάζουμε τα μαχαίρια και το κουτάλι. Λέμε μαχαίρια γιατί το μεγάλο μαχαίρι είναι για το κυρίως πιάτο, το μικρότερο για το πρώτο πιάτο και το κουτάλι για τη σούπα, που είναι σχεδόν απαραίτητη, ειδικά την Πρωτοχρονιά. Από την αριστερή πλευρά μπαίνουν τα πιρούνια, το μεγαλύτερο για το κυρίως και τα μικρότερα για το πρώτο ή τη σαλάτα.

Ακριβώς στην κεφαλή του πιάτο βάζουμε το κουτάλι και το πιρούνι του γλυκού.  Στην αριστερή πλευρά βάζουμε ένα μικρό πιατάκι για το ψωμί και ένα μαχαίρι για το βούτυρο.

Τα ποτήρια μπαίνουν στη δεξιά μεριά, πιο κοντά στο πιάτο εκείνο του κόκκινου κρασιού, δίπλα του λευκού και του νερού.

Στην αριστερή πλευρά βάζουμε ένα μικρό πιατάκι μαζί με ένα μικρό μαχαιράκι για το ψωμί μας ή το βούτυρο.

Στη μέση του τραπεζιού μπορούμε να έχουμε από μία σύνθεση λουλουδιών ή κάποια σύνθεση που να διαχωρίζει το τραπέζι.

Εμείς σας παρουσιάζουμε διάφορες ιδέες για να είναι το τραπέζι σας ξεχωριστό, ψάξαμε αρκετά και τα πιο όμορφα τα βρήκαμε στο έγκριτο site Côté Maison

Γιορτές στη φύση, αν ο καιρός είναι καλός … στρώνουμε τραπέζι γιορτινό και σας υποδεχόμαστε στη φύση. Στολίζουμε το τραπέζι βγάζουμε τα παραδοσιακά γλυκάκια μας κουραμπιέδες και μπακλαβά αλλά και σαμπάνια. Η Μαρίνα μας καλωσορίζει στο Διχώρι Βαρδουσίων και περνάμε στην αίθουσα για φαγητό.

Το ύφασμα της πετσέτας μπορεί να είναι διαφόρων ειδών από βαμβακερό,  σύμμεικτο μεταξωτό μέχρι λινό και ότι άλλο μας  υπαγορεύει η όλη εμφάνιση και το ύφος του τραπεζιού. Μια ιδέα φευγάτη είναι να κάνουμε ρολό την πετσέτα, την δένουμε με σπάγγο φυσικό και στερεώνουμε ξυλάκια κανέλας και ένα μπουκετάκι πρασινάδας. Η πετσέτα θα έχει άρωμα κανέλας πάντως…

Την πετσέτα για ανέμελο style την πιάνουμε με ένα δακτυλίδι που καταλήγει σε φούντα των χρωμάτων που θα επιλέξουμε.

Το τραπέζι στρωμένο με χριστουγεννιάτικο τραπεζομάντηλο μπορεί να διακοσμηθεί πιο ελεύθερα με κουκουνάρια και ξύλα κανέλας ή κάστανα, καρύδια και ρόδια. Ένα style ανέμελο αλλά συνάμα γιορτινό

Φτιάχνουμε μπουκετάκια από λουλούδια αποξηραμένα και τούφες από έλατο και διακοσμητικά τα τυλίγουμε με χαρτί οικολογικό και πάνω γράφουμε το όνομα κάθε προσκεκλημένου και το ακουμπάμε πάνω στην πετσέτα του. Θα αρέσει πολύ…

Αν θέλουμε μια σύνθεση για το κέντρο του τραπεζιού τίποτα καλύτερο από μια συστάδα έλατο ή κυπαρίσσι και εσπεριδοειδή λεμόνια και πορτοκάλια, που επάνω θα έχουμε καρφώσει γαρύφαλλα. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει Χριστούγεννα γιατί το άρωμα της γιορτής είναι του πορτοκαλιού, του γαρύφαλλου και της κανέλας.

Στο μέσον του τραπεζιού μπορούμε να βάλουμε δύο ή τρεις συνθέσεις με κεριά. Τα στηρίζουμε σε βάση και ολόγυρα βάζουμε ένα στεφανάκι από κλαδί και διακοσμητικά αστέρια ή και μπάλες. Στη μέση μπορούμε να βάλουμε μια σειρά από κουκουνάρια και νοητά να συνδέουν τα κεριά του τραπεζιού.

Ένα δείγμα τραπεζιού όμορφο μέσα στην απλότητα του. Αρκεί ένα χριστουγεννιάτικο τραπεζομάντηλο και η σύνθεση στη μέση είναι καμωμένη από κλαριά έλατου δεμένα μεταξύ τους, κάποια κουκουνάρια και κεριά. Η πετσέτα στέκει πάνω στο πιάτο, έχει χρώμα πράσινο και το δακτυλίδι είναι ξύλινο. Επάνω υπάρχει κάρτα με το όνομα του προσκεκλημένου. Μια μικρή γυάλα είναι γεμάτη καραμελίτσες ή σοκολατάκια. Θα αρέσει πολύ

Η τάση φέτος για τις συνθέσεις είναι ότι πιο φυσικό με φρούτα, λαχανικά, λίγα άνθη και πρασινάδα μαζί με φύλλα δένδρων.

Μια ακόμα μία τάση είναι να γεμίζουμε γυάλινα μπουκάλια με νερό μέχρι τη μέση και να βάζουμε φρούτα του δάσους, μύρτιλα, σμέουρα από πάνω δενδρολίβανο, δάφνη και αρωματικά. Κλείνουμε με ειδικό πώμα και διατηρούνται φρέσκα για 2 ημέρες. Αλλάζουμε το νερό και αντικαθιστούμε ότι πρέπει.

Αν θέλουμε να χαρίσουμε γλυκίσματα φτιαγμένα από τα χεράκια μας, τότε τα βάζουμε σε κουτί και τα τυλίγουμε με ύφασμα όπως παλιά… Στον κόμπο της πετσέτας μπορούμε να βάλουμε δυό όμορφες κουτάλες ή κάτι άλλο χρηστικό στην κουζίνα και διακοσμητικά. Να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !