Παντζαροσαλάτα με ρόκα, μανούρι και βινεγκρέτ  καρυδιού

Τα μυστικά των Chef

Μια σαλάτα με περισσή νοστιμιά και χρώμα. Γεύση γιορτής που θα διανθίσει τα οικογενειακά τραπεζώματα. Γεύση μεστή και συνάμα φίνα. Η βινεγκρέτ καρυδιού είναι πρωτότυπη και είμαστε σίγουροι ότι θα την χρησιμοποιήσετε σε πολλές σαλάτες. Το μαρινάρισμα δίνει στα παντζάρια γεύση μοναδική και η αρμονία χρωμάτων μοναδική.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά Χρόνος μαριναρίσματος 3 ώρες / Εύκολο

Παντζαροσαλάτα με ρόκα, μανούρι και βινεγκρέτ καρυδιού

Από τον chef Κωνσταντίνο Μυλωνά, Ιεράπετρα  

Υλικά για 4 άτομα

Για την σαλάτα                      

2 μέτρια παντζάρια

30  γρ. καρύδια ψίχα, καβουρδισμένα

1 ματσάκι ρόκα

1 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή

1/4 από ένα φοινόκιο, πολύ ψιλοκομμένο

1κ.γ μέλι θυμαριού

150 γρ. τυρί μανούρι κομμένο σε φέτες

2 κ.σ ξύδι από λευκό κρασί

6 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το μανιράρισμα παντζαριού

1 κούπα κόκκινο κρασί

1 σφηνάκι βαλσαμικό

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1 αστεροειδή γλυκάνισο

1 κ.γ. κόλιανδρο σε σπόρους

1 κ.γ. πιπέρι μαύρο σε κόκκους

¾ φοινόκιο, σε πολύ λεπτές φέτες

Για το φινίρισμα

20 γρ. καρυδόψιχα

Τρόπος παρασκευής

Μαρινάρουμε τα παντζάρια.

Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά της μαρινάδας ανακατεύοντας ελαφρά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε τα παντζάρια με την φλούδα, την καθαρίζουμε εύκολα με το χέρι και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις φέτες παντζαριού, τις αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το μπολ και μαρινάρουμε για 3 ώρες τουλάχιστον.

Ετοιμάζουμε την βινεγκέτ καρυδιού

Στο μπλέντερ κομματιάζουμε τα καρύδια και προσθέτουμε την μουστάρδα, το μέλι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε ελαφρά και η βινεγκρέτ μας είναι έτοιμη.

Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και «περνάμε» ελαφρά τις φέτες μανούρι.

Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχει «κάψει» βάζουμε το μανούρι και το γυρίζουμε προσεκτικά με τη λαβίδα και από τις δύο πλευρές για να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Ξεφλουδίζουμε το φοινόκιο και το κάνουμε φλοίδες.

Βάζουμε σε μπολ την ρόκα, το φοινόκιο και την βινεγκρέτ και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι μας.

Σερβίρουμε σε πιάτα κάνοντας ένα στεφάνι από παντζάρι στην μέση του πιάτου και από πάνω βάζουμε την ρόκα, το φοινόκιο και ολόγυρα λίγο καρύδι.

Πάνω στην ρόκα βάζουμε το μανούρι και περιχύνουμε την σαλάτα με λίγη βινεγκρέτ.

Μικρά Μυστικά

Αντί για μανούρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατσικίσιο τυρί ή ακόμα και μετσοβόνε για γεύση πιο ρουστίκ.

Συνταγή : Από τον chef Κωνσταντίνο Μυλωνά, Ιεράπετρα 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !