Η κουζίνα των Κινέζων να είναι απλή, με ξεκάθαρα υλικά, χωρίς περίτεχνα πιάτα. Ωστόσο όλες οι παρασκευές είναι μελετημένες και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.Ένα από τα στοιχεία που το αποδεικνύει περίτρανα είναι η χρήση του wok. Ένα σκεύος με καταπληκτικές ιδιότητες που αξίζει να το γνωρίσουμε και να το εντάξουμε στην κουζίνα μας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του wok;
Σε σχέση με ένα συμβατικό τηγάνι, το wok χωράει περισσότερο φαγητό, απαιτεί λιγότερο λάδι και μαγειρεύει πιο σύντομα. Το ανακάτεμα του φαγητού γίνεται πανεύκολα και χωρίς τον κίνδυνο να χυθεί απέξω, λόγω των ψηλών κοίλων τοιχωμάτων του. Σημαντικό ακόμα είναι ότι στο wok δημιουργούνται 2 ζώνες θερμοκρασίας και έτσι αποφεύγεται το κάψιμο του φαγητού, ενώ μαγειρεύεται πιο ομοιόμορφα.
Τί πρέπει να προσέξουμε;
Το μαγείρεμα σε wok είναι εύκολο, γρήγορο και υγιεινό, αρκεί να προσέξουμε ορισμένα σημεία:
- Επιλέγουμε ένα σκεύος καλής ποιότητας που να συγκρατεί τη θερμότητα και να διαθέτει αντικολλητική επίστρωση.
- Προθερμαίνουμε το wok στο μάτι τη κουζίνας πριν βάλουμε φαγητό.
- Χρησιμοποιούμε ελάχιστο λάδι και συμπληρώνουμε μόνο αν χρειαστεί.
- Ξεκινάμε να προσθέτουμε τα υλικά με τη σειρά, ανάλογα με τον χρόνο που χρειάζονται για να μαγειρευτούν.
- Ανακατεύουμε τακτικά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά του ματιού αν παρατηρήσουμε ότι στον πάτο του σκεύους αναπτύσσεται πολύ υψηλή θερμοκρασία.
- Προτιμάμε να μαγειρεύουμε σε εστίες γκαζιού γιατί η φλόγα «αγκαλιάζει» καλύτερα τα πλαϊνά τοιχώματα του wok.