Ψάρι φιλέτο στα καλύτερά του
Γευστική δημιουργία που γράφει «δυνατά»… Φρέσκο ψάρι καμωμένο με χόρτα και μαραθόριζα… αρωματική γεύση υψηλής διατροφικής αξίας, ό,τι πρέπει για να αποτοξινωθούμε από τα διατροφικά ατοπήματα.
Εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι φιλέτο ψαριού θέλετε και ακόμα δεν αποκλείουμε και τα κατεψυγμένα.
Ακόμα και τις γιορτινές ημέρες, για εκείνους που δεν αγαπούν το κρέας είναι η καλύτερη επιλογή… θα σας ευγνωμονούν.
Δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε, άλλωστε ο Λαέρτης φημίζεται και για τη θαλασσινή του κουζίνα.
Συναγρίδα φρικασέ
Από τον Λαέρτη Οικονόμου, executive chef Terra Petra, Θέατρο Πέτρας
Υλικά για 2 ατομα
2 φιλέτα συναγρίδα περίπου 250 γρ. το καθένα
500 γρ σπανάκι
1/2 ματσάκι μάραθο
2 κρεμμύδια φρέσκα
1/2 μαραθόριζα
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρόκο αυγού
200 ml ζωμό ψαριού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
40 ml λευκό ξηρό κρασί, ασύρτικο, μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά
40 γρ βούτυρο φρέσκο Ολλανδίας
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια.
Κόβουμε την μαραθόριζα σε λεπτές φέτες και τον ψιλοκόβουμε τον μάραθο.
Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να «κάψει» και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι μαζί μα την μαραθόριζα για 1 λεπτό περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το σπανάκι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε το ζωμό του ψαριού και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Σε μπολ ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και το χυμό λεμονιού, παίρνουμε λίγο από ζωμό και ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, αφού πρώτα έχουμε κλείσει τη φωτιά.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και πασπαλίζουμε με τον μάραθο και το ξύσμα λεμονιού και το κρατάμε στην άκρη.
Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο να κάψει.
Σοτάρουμε τα φιλέτα ψαριού για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντας με την λαβίδα προσεκτικά και είναι σημαντικό να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε.
Σερβίρουμε βάζοντας σαν βάση τα χόρτα και από πάνω προσεκτικά βάζουμε το φιλέτο ψαριού και περιχύνουμε περιμετρικά με τη σάλτσα.
Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε πιπέρι.