Τα μυστικά για ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης…

Tips

Η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι δύο λέξεις συνώνυμες,  που ακούγονται πολύ συχνά. Οι παραινέσεις όλων για δυνατή αυτοπεποίθηση ακούγονται καθημερινά … Αλλά τι σημαίνει ακριβώς αυτοπεποίθηση και πως θα μπορούσαμε να την τονώσουμε.

Αυτοπεποίθηση είναι η πραγματική, η αληθινή άποψη που έχει κάθε άτομο για τον εαυτό του, για την προσωπικότητά του. Η αυτοεκτίμηση αποτελεί συστατικό καλής ψυχικής υγείας και είναι απαραίτητη για μια ωραία και ενδιαφέρουσα ζωή, είτε προσωπική, είτε επαγγελματική…

Εννοείται ότι κάποιες φορές όλοι μας βιώνουμε περιόδους χαμηλής αυτοεκτίμησης, ειδικά όταν δύσκολες συνθήκες το ευνοούν. Εάν όμως το διάστημα είναι μεγαλύτερο κάποιων ημερών, τότε σίγουρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας και πάντα η κατάθλιψη παραμονεύει…

Εμείς για να σας βοηθήσουμε έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες τεχνικές, που αν τις υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας, θα μπορέσετε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση ή να ενδυναμώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Αποδεχθείτε τον εαυτό σας

Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική αυτοκριτική και όλες τις αρνητικές σκέψεις. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πάντα απαισιόδοξα και η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται από αρνητική μέχρι τοξική. Με το πέρασμα του χρόνου αν οι άνθρωποι αυτοί δεν αλλάξουν στάση ζωής, θα ζουν μοναχικά. Άλλωστε κανείς δεν θέλει για παρέα τόσο αρνητικούς και μίζερους ανθρώπους.

Θα πρέπει να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να είστε επιεικής με τον εαυτό σας και συνάμα ευγενικοί, να τον εκτιμάτε και να τον αγαπάτε. Κάποιες φορές να του χαρίζεστε και να τον αποδέχεστε με τις ατέλειες και τις ιδιαιτερότητές του αντί να τον επικρίνετε συνεχώς.

Μην είστε τόσο αυστηροί μαζί του, μάθετε να τον εκτιμάτε όπως κάνουμε στους φίλους που αγαπάμε.

Επιλέγετε τις παρέες σας…

Το να επιλέγουμε τους φίλους μας σωστά είναι και τέχνη και σπουδαίο προσόν… Πάντα θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι θετικοί άνθρωποι, αισιόδοξοι και ενδιαφέροντες. Να συμβαδίζουν οι απόψεις μας και όπως έλεγε ο Φρόυντ «να αντικρίζουμε τη ζωή με την ίδια ματιά» …Οι φίλοι μας εμπνέουν, μας ενθαρρύνουν, μας υποστηρίζουν, μας καταλαβαίνουν, μας αγαπούν.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε τις αρνητικές επιρροές που υπονομεύουν την αυτοεκτίμησή μας.

Αν οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, δεν έχουν τις παραπάνω προδιαγραφές, θα ήταν καλύτερα για εμάς να απομακρυνθούμε το συντομότερο και να επικεντρωθούμε σε αυτούς που πραγματικά μας αγαπούν.

Οι φίλοι είναι οικογένεια … αρκεί να είναι πραγματικοί. Είναι ένα από τα μυστικά που τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας.

Αξιολογείστε τις επιτυχίες σας

Μάθετε να αξιολογείτε θετικά τις επιτυχίες σας, τις δεξιότητές σας, τις σπουδές σας, τα προσόντα σας και αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε επιτέλους τα επιτεύγματά σας.

Έτσι θα χτίσετε σε γερά θεμέλια την αυτοπεποίθησή σας.

Αξίζει να επιβραβεύετε τον εαυτό σας και να αποδέχεστε με χαρά την επιβράβευση από τους γύρω σας. Όλα αυτά βοηθούν στην τόνωση της αυτοπεποίθησή σας.

Τολμήστε …

Μάθετε να είστε θετικοί σε νέες προκλήσεις και διώξτε μακριά τους  φόβους σας. Τολμήστε να είστε αιώνιοι μαθητές για να είστε πάντα μπροστά από την ηλικία σας. Πρωτοπορείτε και αυτό θα σας γεμίσει ενέργεια και εμπειρία. Έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας, στη δύναμή σας και στις γνώσεις σας.

Αν χρειαστεί ζητήστε βοήθεια από τους φίλους σας και από ανθρώπους που σας πιστεύουν. Έτσι θα τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας, όταν ξεπεράσετε τους όποιους σκοπέλους και επιτύχετε…

Συγχώρεση …

Μην απορρίπτεις και μην επικρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου. Κάποια πράγματα είναι εκτός ελέγχου και εξωγενείς παράγοντες μπορεί να «σηκώσουν τείχη» δυσκολιών.

Μάθε λοιπόν να συγχωρείς τον εαυτό σου και να του χαρίζεσαι. Έτσι θα προχωρήσεις θετικά και θα το χαρείς.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΣολομός με αρωματικό κους-κους
Επόμενο άρθροΝτάκος χαρουπιού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !