Ταλαγάνι ψητό με μαρμελάδα ντομάτας

Τα μυστικά των Chef

Το ταλαγάνι είναι ένα τυρί ΠΟΠ, που προσομοιάζει με τη φορμαέλα Αράχωβας αλλά και το χαλούμι.

Είναι πολύ νόστιμο και παράγεται από 100% αιγοπρόβειο γάλα. Είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα γιατί διατηρεί το σχήμα του, την μεστή του γεύση, τα αρώματά του και αυτή τη διακριτική πινελιά του δυόσμου … Δεν λιώνει και έχει μαστιχωτή υφή. Ο απόλυτος συνδυασμός είναι με πράσινη σαλάτα και μαρμελάδα ντομάτας ή διάφορα chutneys… Όνειρο

Η μαρμελάδα ντομάτας που σας δίνουμε τη συνταγή, δένει αρμονικά με πολλά τυριά, το κοτόπουλο και είναι απίθανη στο σάντουιτς, τα μεζεδάκια αλλά και τα κέικ. Διατηρείτε στο ψυγείο για 3 εβδομάδες.

Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Πολύ εύκολο

Για τη μαρμελάδα: Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 45 λεπτά / Εύκολη

Ταλαγάνι ψητό με μαρμελάδα ντομάτας

Υλικά για 2 – 4 άτομα

Για το ταλαγάνι

250 γρ. τυρί ταλαγάνι, σε φέτες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Πράσινη σαλάτα μαρούλι ή ρόκα

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

1 κιλό ντοματάκια πομοντόρο, σφιχτά και ώριμα

1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

5 κ.σ κρέμα βαλσάμικου

1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

1 κ.γ αλάτι

Για το μείγμα μπαχαρικών

1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

3-4 γαρίφαλα ολόκληρα

2-3 κόκκους μπαχάρι

2 πρέζες μοσχοκάρυδο

3 πρέζες καπνιστή πάπρικα ή κύμινο σε σκόνη

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε την μαρμελάδα ντομάτας

Πλένουμε και κόβουμε στη μέση τα ντοματάκια και αφαιρούμε τα σπόρια. Κόβουμε σε κομμάτια μεγάλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα.

Ανά διαστήματα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και την κρέμα βαλσάμικου και σε τουλπάνι βάζουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα μπαχάρια, το δένουμε στην άκρη της κατσαρόλα και το βουτάμε στη μαρμελάδα.

Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμα.

Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα βάζοντας σε ένα πιάτο μια κουταλιά και ανοίγουμε στη μέση με ένα μαχαιράκι, αν σταθεί η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και γεμίζουμε ένα αποστειρωμένο βάζο, το κλείνουμε ερμητικά και το αναποδογυρίζουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο και διατηρείται για 3 εβδομάδες.

Ετοιμάζουμε το ταλαγάνι ψητό.

Ζεσταίνουμε  καλά ένα μαντεμένιο σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

Μόλις ζεσταθεί καλά το περνάμε με το πινέλο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις φέτες του τυριού.

Ψήνουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά γυρίζοντας προσεκτικά.

Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα δίπλα σε σαλάτα και στη μέση του τυριού βάζουμε τη μαρμελάδα ντομάτας.

Συνταγή : από την περίφημη ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !