Τελικά η αγάπη που νιώθω για τον «κολλητό» μου είναι φιλική αγάπη ή μήπως έρωτας;

Tips

Πιστεύεται ότι στη φιλία άνδρα – γυναίκας πάντα υποβόσκει ένας ερωτισμός. Μερικές φορές υπάρχει μικρή απόσταση, μόλις ένα βήμα μεταξύ της φιλικής αγάπης και του έρωτα. Η ισορροπία κάποιες φορές γίνεται ευαίσθητη. Πως λοιπόν θα κατανοήσουμε καλύτερα τι νιώθουμε για εκείνον ή εκείνη αντίστοιχα για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να παρεξηγήσουμε τις προθέσεις τους;

Σεξουαλική επιθυμία

Η αλήθεια είναι ότι μια ιστορία αγάπης μπορεί να ξεκινήσει με μια φιλία και αντίστοιχα μια ιστορία αγάπης μπορεί να εξελιχθεί και να τελειώσει κάποιες φορές με μια πραγματική φιλία.

Στην φιλία δύο ανθρώπων διαφορετικού φύλου μόνον ένα στοιχείο διακρίνει την αγάπη από τη φιλία, η σεξουαλική επιθυμία.

Ενώ υπάρχουν πολλές αξίες που είναι κοινές στη φιλία και την αγάπη, σε μια φιλική σχέση δεν επιθυμούμε ερωτικά τον άλλον ενώ σε μια ρομαντική σχέση αποτελεί προϋπόθεση.

Κοινές αξίες και στις δύο περιπτώσεις

Στη φιλία, μια βαθιά προσκόλληση συνδέει δύο άτομα που η σχέση βασίζεται στην συμπαράσταση, την καλοσύνη, την αμοιβαιότητα, το μοίρασμα κοινών ενδιαφερόντων. Εννοείται ότι υπάρχει διαβάθμιση μεταξύ των φίλων, με τον καλύτερό μας φίλο είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας κρίνει… εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματά μας. Η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, η εχεμύθεια είναι κυρίαρχες αρχές σε μια δυνατή φιλία. Σε κάθε περίπτωση, με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός, οι σύνδεσμοι μπορεί να αλλάξουν. Άλλωστε οι αξίες φιλίας ταυτίζονται με αυτές μιας ρομαντικής σχέσης.

Παρατηρείστε και σκεφθείτε…

Η στάση του άλλου είναι έκδηλη. Σκεφθείτε όταν είμαστε ερωτευμένοι, νιώθουμε μια βαθιά φυσική έλξη για τον άλλον. Θέλουμε να περνάμε χρόνο μαζί του, διεκδικούμε αποκλειστικότητα και σωματική επαφή. Μας λείπει και τον/ την αναζητούμε συνεχώς χωρίς να έχουμε προσωπική ζωή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο καθένας ακολουθεί ανεξάρτητο δρόμο στη προσωπική ζωή του.

Εάν και σε μια φιλική σχέση, η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη, μπορεί να τύχει να αγαπήσουμε τον άλλον χωρίς να αισθάνεται το ίδιο για εμάς.

Άρα πρέπει να αξιολογήσουμε τα σημάδια που δίνουμε στον άλλον για να μην παρεξηγηθούμε.

Αν πάλι καταλάβουμε ότι νοιώθουμε ερωτικά το φίλο μας, ας σκεφθούμε τι τελικά επιθυμούμε περισσότερο από το συγκεκριμένο άτομο. Κάποιες φορές ένας πραγματικός φίλος είναι πιο πολύτιμος από έναν εραστή εκτός και αν είναι αμοιβαίο….

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα    

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !