Το φαρμακείο των διακοπών για τα παιδιά   

Tips

Το καλοκαίρι θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, σηματοδοτεί το τέλος του σχολείου και την έναρξη των διακοπών για τα παιδιά, ενώ γενικά είναι συνώνυμο της ανεμελιάς, της ραστώνης και του παιχνιδιού. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μας έχουμε ιδιαίτερα θετικές αναμνήσεις και φωτογραφίες από τις θερινές μας εξορμήσεις…

Βέβαια, ακριβώς επειδή τα παιδιά είναι πιο ελεύθερα, παίζουν περισσότερο στη φύση και στη θάλασσα και επισκέπτονται νέα μέρη με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες μικρών ατυχημάτων και επιπόλαιων τραυματισμών. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ως ένα βαθμό το φυσιολογικό! Σίγουρα, δεν χρειάζεται έντονο άγχος και ανησυχία. Απλά ως γονιός συνετό είναι να έχεις το νου σου και να είσαι σωστά προετοιμασμένος.

Έτσι, τι πιο βασικό από ένα πλήρες και καλά οργανωμένο φορητό φαρμακείο πρώτων βοηθειών (first aid kit) για κάθε ιατρικό απρόοπτο, το οποίο θα έχεις μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές! Μάλιστα, δεν χρειάζεται ούτε κόπο, ούτε πολλά έξοδα!

Τι θα πρέπει να διαθέτει το φαρμακείο σου

Ειδικά αν έχεις παιδιά και αν είσαι σε καλοκαιρινές διακοπές ένα τέτοιο κιτ πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα:

Αντηλιακό

Μην ξεχάσεις το αντηλιακό για πρόσωπο και σώμα, μαζί με κάποια καταπραϋντική αλοιφή για πιθανά εγκαύματα. Ο ήλιος είναι χαρά και υγεία, αλλά όπως καθετί στη ζωή θέλει μέτρο και σύνεση. Μάλιστα, αν είναι δυνατόν να αποφύγετε οικογενειακώς την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Για τα τσιμπήματα

Η επαφή με την φύση σημαίνει και πιθανή επαφή με διάφορα πλάσματά της, όπως είναι τα κουνούπια, οι μέλισσες ή ακόμα και οι μέδουσες (οι μικρές ατυχίες είναι συχνά μέρος των διακοπών)! Άρα, καλό είναι να έχεις κάποιο εντομοαπωθητικό, κάποιο τζελ για τσιμπήματα ή μία αντιισταμινική κρέμα.

Για τη γενικότερη περιποίηση των τραυμάτων

Αυτός άλλωστε είναι και ο πρωταρχικός σκοπός ενός τέτοιου φαρμακείου, οπότε δεν θα πρέπει να λείπουν πράγματα που μπορεί να είναι απαραίτητα σε έναν τραυματισμό, όπως είναι οι γάζες, οι αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, το βαμβάκι, το ιώδιο, το οξυζενέ και κάποια αντιβιοτικά (ίσως και σε αλοιφή).

Για τον κορωνοϊό

Καλώς ή κακώς στην εποχή του covid19 θα χρειαστείς εξτρά υγειονομικό υλικό ώστε να ενισχύσεις την προστασία όλης της οικογένειας. Εξάλλου, θα συναντήσεις νέους ανθρώπους και μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείς και κλειστούς χώρους (π.χ. μουσεία). Εν ολίγοις, πάρε μαζί σου χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσης. Να σημειωθεί πάντως, ότι δεν είναι καλή επιλογή να αφήνεις  στο αμάξι κάποιο αλκοολούχο αντισηπτικό σκεύασμα ειδικά αν δεν είναι σε σκιά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης…

Για άλλες πιθανές μικροενοχλήσεις

Επιπρόσθετα, καλό είναι να πάρεις μαζί σου επιπλέον κοινά παυσίπονα, αλλά και τα ειδικά χάπια για τη διάρροια, τη ναυτία, τον εμετό και τη δυσπεψία, ειδικά αν κάποιο μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει τέτοια θέματα. Προσοχή όμως, αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά σε ηλικία συμβουλέψου τον παιδίατρο. Δεν είναι όλα τα αντίστοιχα φάρμακα για έφηβους ή ενήλικες κατάλληλα και για παιδιά.

Μην λησμονήσεις…

Ακόμη, χρήσιμο είναι να μεριμνήσεις ώστε να υπάρχει ένα θερμόμετρο για κάθε ενδεχόμενο, αλλά και τσιμπιδάκι φρυδιών (για την περίπτωση που θα χρειαστεί να αφαιρέσεις αγκάθι από αχινό, κεντρί μέλισσας κτλ).  Το βιβλιάριο είναι επίσης απαραίτητο, ενώ ίσως χρειαστείς και οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας…

Αν το παιδί λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή

Αν το παιδί λαμβάνει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή πρέπει να φροντίσεις ώστε να έχεις μαζί σου επαρκείς ποσότητες αυτών των φαρμάκων (ειδικά αν ταξιδέψεις σε μέρη απομονωμένα ή δυσπρόσιτα). Παράλληλα, η αποθήκευση και η μεταφορά ορισμένων φαρμάκων (π.χ. για την  αλλεργία) πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, οπότε μπορεί να χρειαστείς και ψυγείο ή παγοκύστες. Γενικά, ο κανόνας είναι ότι όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε δροσερές συνθήκες (με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου), ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα ξεχάσεις μέσα στο αμάξι για μέρες ή να τα αφήσεις εκτεθειμένα απευθείας στον ήλιο και τη ζέστη.

Eπιπλέον, και πάλι προληπτικά και ειδικά όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, είναι συνετό να έχουν μία λίστα με τα τηλέφωνα των γιατρών που τους παρακολουθούν, αλλά και να εντοπίσουν και να σημειώσουν (και μέσω διαδικτύου) τα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή, να ξέρουν το τηλέφωνο και την τοποθεσία του πλησιέστερου κέντρου υγείας ή νοσοκομείου.

Τέλος, η προμήθεια μερικών self test για ανίχνευση της Covid19 κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψετε με μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Καλές και ξέγνοιαστες διακοπές! Και μην ξεχνάς: και εμείς ως παιδιά πάντα είχαμε μικροτραυματισμούς μέσα στο καλοκαίρι. Απλά και χωρίς άγχος το κάθε τραύμα θέλει και την περιποίησή του.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !