Η χρωματοθεραπεία είναι μια σύγχρονη τεχνική που βοηθά στη θεραπεία σωματικών, ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των χρωμάτων.Αναπτύχθηκε πριν από σαράντα χρόνια από τον νευροψυχίατρο Christian Agrapart. Δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επιστημονικά, αφού η τεχνική χρωματικής θεραπείας βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εναλλακτικής ιατρικής. Αυτή η τεχνική βασίζεται επομένως σε επιρροές μεταξύ των ιδιοτήτων και των ενεργειών των χρωμάτων, της ιατρικής, της φυσικής και της ψυχολογίας
Σύμφωνα με τη χρωματοθεραπεία, τα χρώματα, ανάλογα με το φάσμα φωτός που προσφέρουν, έχουν σημαντική επίδραση και συγκεκριμένα οφέλη στο νου και το σώμα μας.
Ποια είναι η έννοια και η επίδραση των χρωμάτων;
Μόνιμα περιτριγυρισμένοι από χρώματα, συχνά δεν γνωρίζουμε την επίδρασή τους στην κατάστασή μας. Ωστόσο, πολλές εκφράσεις της καθημερινής γλώσσας δείχνουν ότι τα χρώματα έχουν νόημα και επηρεάζουν τη ζωή μας περισσότερο από ότι νομίζουμε. Τα συναισθήματα συνδέονται έτσι με κάθε χρώμα και τα αντιλαμβανόμαστε εντελώς ασυνείδητα. Η χρωματοθεραπεία επιτρέπει έτσι τον έλεγχο χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των χρωμάτων με σύνεση και για στοχευμένους σκοπούς.
Τα χρώματα που υπάρχουν στη φύση ταξινομούνται από ζεστούς έως κρύους τόνους. Τα ζεστά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί κ.λπ.) είναι πιο διεγερτικά, ενώ τα κρύα (μπλε,πράσινο) είναι καταπραϋντικά και ρυθμιστικά.
Η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί οκτώ χρώματα, που προέρχονται από τα κύρια χρώματα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο) και τους συνδυασμούς τους. Μπορούμε μερικές φορές να προσθέσουμε ροζ, ματζέντα και λουλακί.
- Κόκκινο: χαρίζει ενέργεια και πρωτοβουλία και μεταδίδει ενέργεια. Έτσι συνιστάται σε περιπτώσεις σωματικής απάθειας, βραδύτητας, κρυολογήματος, υπότασης Εάν χρησιμοποιείται πληθωρικά προκαλεί επιθετικότητα και κόπωση.
- Κίτρινο: Αναζωογονεί και τονώνει, το κίτρινο επιτρέπει στον εγκέφαλο να ενθουσιαστεί και να δείξει σαφήνεια και χαρά. Σαν ηλιακό φως, είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό. Όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, θα προκαλούσε ευερεθιστότητα και προκατάληψη.
- Πορτοκαλί: Μείγμα των δύο προηγούμενων χρωμάτων, συνδυάζει τα οφέλη του κόκκινου και του κίτρινου, δηλαδή την ενέργεια και τη διαύγεια. Φέρνοντας συναισθηματική υγεία, επικοινωνία και δημιουργικότητα, το πορτοκαλί σάς επιτρέπει να ξεπεράσετε τις αναστολές σας. Η υπερβολή προκαλεί νευρικότητα και ανησυχία.
- Μπλε: Είναι πηγή χαλάρωσης, είναι ιδανικό για ανακούφιση, ψυχική κόπωση, άγχος και προβλήματα αϋπνίας. Χρησιμοποιείται επίσης για υπέρταση, ανακουφίζει από τον πόνο, τον πυρετό και είναι αντισηπτικό.Το μπλε διεγείρει τη διαίσθηση και ξυπνά το ταλέντο. Η υπερβολική του χρήση μπορεί να είναι πηγή μελαγχολίας.
- Πράσινο: Το μείγμα μπλε και κίτρινου, το πράσινο φέρνει ηρεμία και χαρίζει ελπίδα. Ιδανικό για ανάκαμψη από σωματική ή πνευματική κόπωση, αναζωογονεί και διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων μας. Η υπερβολική του χρήση δημιουργεί φόρτιση.
- Τυρκουάζ: Πιο τονωτική έκδοση του μπλε, ηρεμεί και καταπραΰνει τη φλεγμονή ή τις λοιμώξεις, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Φέρνει τις αρετές του κίτρινου και διεγείρει την επιθυμία για κοινή χρήση, διαύγεια. Τέλος, αυξάνει τη συγκέντρωσή μας.
- Βιολετί: Ενισχύει το νευρικό σύστημα και χαρίζει διάθεση για δράση. Χρησιμοποιείται σε περίπτωση άγχους, φόβων και απώλειας μνήμης, βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ρευματισμών και των προβλημάτων αίματος. Επιπλέον, χρήση θα προκαλούσε θλίψη ή θαμμένο θυμό.
Για να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα χρώματα και να εφαρμόσουν τις ιδιότητές τους στον ασθενή, οι χρωματοθεραπευτές χρησιμοποιούν λαμπτήρες ή φακούς και βελονισμό. Οι διαφάνειες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εφαρμόζοντας απευθείας στο σώμα, σε έκθεση αρκετών λεπτών.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα